Nyheter

TIL LATVIA: Her sendes materiell ut fra Køge havn til Latvia i april i år. Utsendelsen er begynnelsen på den største utsendelsen av personell og materiell i Europa siden Kosovo i 1999.
TIL LATVIA: Her sendes materiell ut fra Køge havn til Latvia i april i år. Utsendelsen er begynnelsen på den største utsendelsen av personell og materiell i Europa siden Kosovo i 1999.

Danske soldater i Latvia mangler ammunisjon og sover i mugne telt

På bakgrunn av manglende ammunisjon og utstyr måtte det danske forsvaret måtte avlyse en militærøvelse i Latvia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi mangler mildt sagt alt fra ammunisjon til underbukser. Dette er den tristeste perioden jeg har vært i Forsvaret. Og jeg har sett litt av hvert i 20 år, sier en dansk soldat til DR.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han er en av de 350 danske soldatene, som på få i mars dager ble sendt til leiren Niflheim i Latvia for å avskrekke Putin og forsvaret det baltiske landet.

Les også: Danmark sender en kampbataljonsgruppe på 1000 soldater til Latvia

Men i følge den danske rikskringkasteren DR Nyheder ble ammunisjonen værende i Danmark.

Forsvarskommandoen bekrefter til avisen at det fører til at soldatene i leiren får ikke gjennomført viktig trening på grunn av ammunisjonsmangel.

– Dette dreier seg når alt kommer til alt om liv og død. Det gjør at nivået synker. Dersom Putin velger å krysse grensen hit, så er vi ikke 100 prosent klare, sier den tillitsvalgte soldaten til DR.

– Et logistikkproblem

Oberst Jens Lønborg har ansvar for de utplasserte soldatene. Han innrømmer til den danske avisen at det var et logistikkproblem, som ikke ble løst i tide før soldatene dro fra Danmark.

Han understreker likevel at de utplasserte soldatene har hatt skarp ammunisjon fra starten, som skal brukes i tilfelle et russisk angrep skjer.

Innen en uke skal all ammunisjon være på plass, opplyser han.

Les også: Danmark beholder F-16-fly på grunn av krigen i Ukraina

– Ammunisjon er ikke som å frakte alt annet. Det tar blant annet litt lengre tid å få nødvendige tillatelser. Så man kan ikke bare si «vi mangler ammunisjon, nå kjører vi den bortover», Lønborg til DR Nyheder.

Obersten påpeker at selv om soldatene ikke får skutt like mye som de pleier, blir det ikke et kritisk nivå.

– Det er skyteøvelser som er avlyst. Men man kan kjøre på øvelser og trene militære formasjoner, teknisk og taktisk trening uten ammunisjon, sier han.

Må forflyttes

Den danske soldaten opplyser til DR Nyheder at teltene som ble sendt til leiren var mugne og det manglet nødvendig utstyr.

Les også: Danmark øker støtten til Ukraina med 600 millioner danske kroner

Obersten påpeker at dette vil bli tatt hånd om fortløpende, og at en ny leir vil bli etablert de neste månedene.

– Det er rett og slett nødvendig. Stedet de bor nå er for slitt og for brukt. Men det var det beste som fantes.

Powered by Labrador CMS