Nyheter

FORNØYD: Viseadmiral Louise Dedichen er sjef for militærmisjonen i Brussel. Her står hun foran den orginale Nato-traktaten.

– Denne enorme satsningen vil bli veldig godt mottatt i Nato

Nato ble pekt på som en av hovedgrunnene til regjeringens storsatsing på forsvar. I Brussel ble det jublet.

– Full jubel i Brussel! Denne enorme satsningen vil bli veldig godt mottatt i Nato , og er helt i tråd med forventningene fra våre allierte, skrev viseadmiral Louise Dedichen, sjef for militærmisjonen i Brussel til Forsvarets forum kort tid etter at regjeringen hadde holdt sin pressekonferanse om langtidsplanen. 

De vil styrke Forsvaret med 600 milliarder de neste 12 årene. Statsminister Jonas Gahr Støre pekte på Nato som en av fem hovedårsakene til at de nå velger å styrke alle forsvarsgrenene.

– Vi har vært medlem fra start i verdens og historiens sterkeste militære og politiske allianse, som har gitt oss fred og handlingsrom. Nå tilpasses Nato til en ny tid, forsikringspremien går opp. Også til Norge, sa statsministeren da han la frem hovedtrekkene i langtidsplanen. 

Han minnet om at alliansen feiret 75 år denne uken og ettårsdagen for Finlands inntreden. 

– Nytt planverk, vedtatt på toppmøte i Vilnius i fjor, er en viktig del av måten denne planen er utformet på. Det nye planverket stiller nye krav. Vi skal møte de kravene, sa Støre.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dedichen skriver at det er enestående at regjeringen legger opp til å sikre Forsvarets fremtid på denne måten, og det blir viktig med bredt flertall på Stortinget som slutter seg til den historiske satsningen.

– Det er helt nødvendig med et solid løft i denne krevende sikkerhetspolitiske situasjonen. Planen er samtidig krevende for Forsvaret, vi trenger kloke beslutninger og prioriteringer for å få alt på plass i tide. Jeg vil også understreke viktigheten av omgående å møte utfordringene på personellfeltet. Vi har ikke noe valg - nå må vi gjøre alt vi kan for å beholde de vi har, samtidig som vi jobber med god rekruttering.

Powered by Labrador CMS