Meninger

Det kommer frem i langtidsplanen at Sjøforsvaret vil få en ny «flåteplan» av 2030 med nye kystvakt fartøyer, nye ubåter og etter hvert nye overflate kampstruktur, skriver Hassan Nawaz

– Sjøforsvaret fortjener bedre

Sjøforsvaret skal hevde norsk suverenitet til havs, men klarer vi det uten å styrke etaten Forsvarsmateriell?, skriver Hassan Nawaz.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen sier det så fint; den nye langtidsplanen vil øke Forsvarets beredskap, reaksjonsevne og utholdenhet. Men gjør den egentlig det?

Er vi styrket når etaten i forsvarssektoren, Forsvarsmateriell (FMA) som har ansvaret i sektoren ved å være prosjektansvarlige ikke nevnes noe særlig i LTP? Det ser dessverre ut til at FMA ikke utvikles i tråd med investeringsambisjonene i den nye langtidsplanen.

Innleggforfatter Hassan Nawaz er leder i Oslo Unge Høyre og bystyrerepresentant i Oslo.

Liten plass

Langtidsplanen bør sørge for en utredning av hvordan forsvarsmateriell skal kunne øke sin kapasitet slik at prosjekter realiseres effektivt og usikkerheten uteblir.

Etaten, Forsvarsmateriell (FMA) i forsvarssektoren er den etaten som har i oppdrag å fremskaffe, og prosjektere materiellet/systemene som vedtas i LTP. Det «pussige» er at kapittelet som om handler FMA er mindre enn en side - dette til tross for at FMA vil få i oppdrag å fremskaffe materiellet i den besluttede LTP.

Det blir heller fremhevet at FMA skal ha en «flat» utvikling på personellsiden og i stedet øke kapasiteten gjennom effektivisering. Dette er til tross for at investeringsvirksomheten i sektoren har vært allerede vært omstilt flere ganger de siste tiår.

«Kjøper» stortingspolitikerne seg tid?

Ved å holde kapasiteten til FMA «flat» vil ikke langtidsplanen kunne omsettes raskt og effektivt, men heller bli kraftig forsinket. Hvorfor diskuteres ikke dette? Forsvarsevne er i stor grad en funksjon av FMAs leveranseevne.

Les også: Stortinget stemte tirsdag frem ny langtidsplan for Forsvaret. – Bra for forsvaret av Norge, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Dersom etatens kapasitet øker – vil investeringstakten også øke.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Allerede i dag har etaten over 200 prosjekter i porteføljen. En mangelfull utredning av etaten er hemmende for utviklingen.

Dersom etatens kapasitet øker – vil investeringstakten også øke.

Med andre ord; Forsvaret vil raskere kunne fornyes i henhold til langtidsplanen og vi vil få økt reaksjonsevne, beredskap og utholdenhet.

I 2030

Det kommer frem i langtidsplanen at Sjøforsvaret vil få en ny «flåteplan» av 2030 med nye kystvakt fartøyer, nye ubåter og etter hvert nye overflate kampstruktur. Langtidsplanen påpeker derimot ikke hvordan dette skal realiseres og understøttes i levetiden av FMA. Dette er uheldigvis dimensjoner som langtidsplanen overfladisk berører.

Langtidsplanen bør sørge for en utredning av hvordan forsvarsmateriell skal kunne øke sin kapasitet slik at prosjekter realiseres effektivt og usikkerheten uteblir.

Powered by Labrador CMS