Nyheter

UTVIDES: Norrlands dragonregemente i Arvidsjaur får snart en ny avdeling. Dette bildet er tatt i forbindelse med en reportasje i 2005.

Sverige oppretter flere nye militære avdelinger

Som «perler på en snor» opprettes det seks nye militære avdelinger rundt om i Sverige de neste månedene. Den første innvies allerede fredag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Försvarsmakten skriver i en pressemelding at den har fått i oppdrag av riksdag og regjering om å styrke den svenske forsvarsevnen på grunn av en usikker og ustabil utvikling i verden for øvrig.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dermed oppretter de i de kommende månedene en rekke nye avdelinger.

– De nye regimentene og luftvingen kommer til å bidra til en mer utholdende organisasjon, vi kommer til å utdanne flere vernepliktige og får ikke minst et geografisk nærvær i strategisk viktige områder, sier Försvarsmaktens produksjonssjef Johan Svensson.

Heiser flagget fredag

Allerede fredag 24. september innvies den første av de nye avdelingene. Norrlands dragonregemente K 4 skal opprettes ved Arvidsjaur, som ligger omtrent like langt nord som Mosjøen i Norge. Teddy Larsson blir sjef for avdelingen.

Deretter følger Älvborgs amfibieregemente Amf 4 i Gøteborg 1. oktober. Der skal Fredrik Herlitz være sjef.

Upplands flygflottilj F 16 i Uppsala innvies 14. oktober, med Pernille Undén i spissen.

Dalregementet I 13 i Falun heiser flagget 23. oktober, med Ronny Modigs som sjef og Västernorrlands regemente I 21 i Sollefteå og Østersund 16. januar neste år, med Jonas Karlsson som sjef.

I tillegg forberedes etableringen av Bergslagens artilleriregiment A 9 i Kristinehamn, men det er det ikke spikret innvielsesdato.

Bygges fra grunnen

Avdelingene i Arvidsjaur, Gøteborg og Uppsala etableres i garnisoner der det allerede er militær virksomhet. Avdelingene i Falun, Solleefteå, Østersund og Kristinehamn må bygges mer fra grunnen med personell og øvingsområder.

Svensson sier i pressemeldingen at alle avdelingene som nå opprettes ligger foran tidsplanen som er lagt. De opplever dessuten stor interesse for å søke jobbene som legges ut knyttet til avdelingene.

I likhet med Norge, der det lages fireårsplaner, har Sverige en form for langtidsplanlegging for forsvarssektoren. «Försvarsbeslut 2021-2025» ble vedtatt av riksdagen etter flere utsettelser.

«Nå er en gjerrig onkel Skrue erstattet av spanderbukser med Ole Brumm-logo» skrev Forsvarets forums reporter om den nye planen. Les alt om den her.

Powered by Labrador CMS