Nyheter:

– Vis fram Garden

13 år etter at han var troppssjef vender Vegard Flom tilbake til Huseby – som sjef for Hans Majestet Kongens Garde.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er svært få som vet hva Garden gjør.

Oberstløytnant Vegard Flom (43) mener det er viktig å synliggjøre oppgavene soldatene løser hver dag, hele året – som å heve beredskapen i hovedstaden. Garden er mer enn drilltroppen og vaktsoldatene ved slottet og Akershus festning.

– Der har vi en jobb å gjøre. Vi må synliggjøre for Forsvaret og publikum at vi er en stående infanteribataljon – og den største i Hæren.

– Vi har et skarpt sikringsoppdrag i hovedstaden 24 timer i døgnet og 365 dager i året, sier Flom.

I forbindelse med terrorangrepet 22. Juli 2011, var 700 gardister i aksjon for blant annet å sikre Regjeringskvartalet i Oslo. Julidagen for syv år siden var en spesiell situasjon. Likevel skal Garden støtte politiet ved naturkatastrofer, ulykker og terroraksjoner.

– Det er viktig å få fram flere sider ved hva vi gjør, blant annet for å bedre rekrutteringen til Garden. Seremonielle oppdrag som 3. kompani utfører i forbindelse med tattooer, er i verdensklasse. Likevel er det viktig å få fram at dette bare er én av oppgavene, sier han. 

Ærefrykt. De siste årene har Flom jobbet som sjef Taktikkseksjonen ved Manøverskolen/Hærens våpenskole på Rena. Flom som er fra Kongsberg har internasjonal tjeneste fra Kosovo 2000-01 og flere kontigenter i Afghanistan fra 2006-12. 

– Det er viktig å få fram flere sider ved hva vi gjør, blant annet for å bedre rekrutteringen til Garden.
Beredskap: Selv om 3. Gardekompani er i verdensklasse, er garden mer enn drill og soldater på vakt ved slottet og Akershus festning, sier Flom (Foto: Forsvaret).
Beredskap: Selv om 3. Gardekompani er i verdensklasse, er garden mer enn drill og soldater på vakt ved slottet og Akershus festning, sier Flom (Foto: Forsvaret).

Han har utdanning fra Befalsskolen for infanteriet i Trøndelag, Hærens krigsskole, Forsvarets høgskole samt en sivil mastergrad i statsvitenskap fra Universitetet i Tromsø. Det er lenge siden han har jobbet med vernepliktige. Han forteller at han går inn i jobben som sjef for rundt 1200 vernepliktige og 160 ansatte med ærefrykt og spenning for hva som venter. Flom tar over jobben etter oberstløytnant Geir Pettersen.

– Jeg har en operativ og variert bakgrunn. Jeg har likevel ikke jobbet med vernepliktige siden 2005, sier Flom og sikter til da han gikk av som troppssjef i garden.

– Det var veldig flinke soldater da også, sier Flom som tror at dagens vernepliktige er mer dedikerte og motiverte.

– Jeg gleder meg å jobbe med dyktige mennesker. Jeg hadde ikke tatt jobben hvis jeg ikke likte å jobbe med folk.

Powered by Labrador CMS