Nyheter

FØRSTE KVINNE: Spesialbåtoperatører fra de amerikanske spesialstyrkene under en øvelse i California. Nå har den første kvinnelige soldaten kommet seg gjennom nåløyet.

USA har fått sin første kvinnelige spesialbåtoperatør

I 2016 kvinner fikk mulighet for å søke til alle stillinger det amerikanske forsvaret. Nylig ble den første kvinnelige spesialbåtoperatøren uteksaminert.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Spesialbåtoperatøren har nylig fullført det 37-uker lange kurset som utdanner Naval Special Warfare crewant-craft crewmen (SWCC). Disse soldatene har ansvar for å operere en rekke fartøyer som hovedsakelig brukes for å støtte den maritime spesialstyrken US Navy Seals.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Jobben kan sammenlignes med den som utføres av norske spesialbåtoperatører som tilhører Marinejegerkommandoen.

Det amerikanske forsvaret har ikke gått ut med navnet på kvinnen, noe som er rutine for soldater som er del av de amerikanske spesialstyrkene. 18 kvinner har tidligere prøvd seg på opptaket til spesialbåtoperatør eller Navy Seal. Denne uken kom den første seg gjennom nåløyet, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Å bli den første kvinnen som har utdannet seg til Naval Special Warfare, er en ekstraordinær prestasjon, og vi er utrolig stolte av lagkameraten vår, sier Hugh Wyman Howard III som er sjef for US Naval Special Warfare.

Les mer: – Å borde et skip er noe av det farligste vi gjør

Om lag 35 prosent av de som startet opptaket til SWCC kommer seg gjennom og blir tatt opp i avdelingen.

Flere kvinnelige spesialsoldater

Enkelte stillinger i det amerikanske forsvaret var tidligere lukket for kvinner. Dette gjaldt blant annet enkelte stillinger innenfor spesialstyrkene, før forbudet ble opphevet i 2016.

Siden den gang har flere kvinner blitt del av avdelinger som tidligere bare besto av mannlige soldater.

Les også: Hvordan skal Forsvaret få opp kvinneandelen?

For ett år siden fullførte også en kvinnelig soldaten det såkalte Special Forces Qualification Course. Hun ble deretter del av spesialstyrkene som tilhører US Army som ofte omtales som Green berets.

Ytterligere to kvinnelige soldat har nylig fullført kurset og vil bli del av spesialstyrkene innen kort tid.

Powered by Labrador CMS