Nyheter

HISTORISK: En kvinnelig deltaker krysser Yellow River med en taubro under opptaket til eliteavdelingen Army Ranger i 2015. Hun var en av de to kvinnene som kom videre til den siste fasen i opptaket av totalt 19 kvinnelige håpefulle. Nå ser flere grupper i det amerikanske forsvaret på faktorer som kan påvirke kvinners karriere i grønt.

Kvinne-barrierer under lupen hos det amerikanske forsvarsdepartementet

Graviditet, amming, gamle måltall og passform på beskyttelsesutstyr er noen av områdene departementet nå gjennomgår.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinner utgjør omtrent 20 prosent av luftforsvaret, 19 prosent av sjøforsvaret, 15 prosent av hæren og 9 prosent av marinekorpset, skriver Det amerikanske forsvarsdepartementet i en pressemelding. For at det amerikanske forsvaret skal fungere, må deres ulikheter og behov tas høyde for, står det.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Siden 2013 har alle stillinger i det amerikanske forsvaret vært åpne for kvinner, men det er fortsatt en vei å gå.

Kvitter seg med «sånn har vi alltid gjort det»

Flere grupper, deriblant Air Mobility Command' Reach Athena og Department of the Air Force Women's Initiative Team, jobber for å identifisere hindre for at alle ansatte skal kunne nå sitt fulle potensiale.

– Fremtidens konflikter har ikke de samme kravene som fortidens konflikter hadde. Hvordan vi trener og kravene vi setter nå vurderes og vi må utvikle oss for å sørge for at vi rekrutterer og trener den mest effektive styrken, sier major Megan Biles i Women's initiative Team i pressemeldingen, og fortsetter:

– Det innebærer å iverksette vedtak og retningslinjer som er laget for å utvikle de som tjenestegjør i dag, ikke beholde utdaterte standarder på grunn av tradisjon eller fordi vi alltid har gjort det på den måten.

Utstyr og kroppskrav

Beskyttelsesutstyr er et eksempel på et plagg som er designet for menn, og som ikke passer godt på kvinner.

Les også: Ny tisseteknologi skal hjelpe amerikanske piloter

Det har tidligere vært et krav om at kvinnelige piloter skulle ha håret i en topp. Pilotene har imidlertid gitt tilbakemelding om at det gjør at hjelmene passer dårlig og at det går ut over sikkerheten.

Et annet område som nå revurderes, er kravene til høyde og vekt. Gruppene undersøker årsakene til at de målene er satt. Flere av dem er 50-60 år gamle, og etablert for en annerledes demografisk gruppe enn den som tjenestegjør i dag. Kvinner er gjennomsnittlig lavere enn menn.

– Resultatet om man ikke oppdaterer disse retningslinjene, er at det settes en kunstig begrensning på rekrutteringspotensialet inn i militære nøkkelposisjoner, sier Biles.

Graviditet og amming

Tidligere har det vært slik at dersom en kvinne ble gravid, ble hun ufrivillig dimittert fra tjenesten. Slik er det ikke lenger, men det undersøkes nærmere hvilke retningslinjer som skal gjelde for for eksempel flygende personell som blir gravide. I dag kan kvinner i det amerikanske forsvaret fly frem til andre trimester, mens kvinner i kommersiell luftfart kan fly gjennom store deler av graviditeten.

Når det gjelder amming, viser pressemeldingen til at de fleste leger anbefaler amming. Dersom kvinnene tjenestegjør ved basen, kan de for eksempel bruke brystpumpe. Men det ses også på muligheter for å frakte brystmelk hjem, dersom oppdraget krever at moren midlertidig plasseres andre steder.

Powered by Labrador CMS