Nyheter:

OVERGREP: FFI-forsker Kari Røren Strand og forsvarssjef Eirik Kristoffersen presenterer Forsvarets undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering.

45 personer sier de har opplevd seksuelle overgrep

I dag ble resultatene fra Forsvarets undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering lagt frem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For andre gang har Forsvaret gjennomført en stor undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering. Første gangen var høsten 2018, og resultatene ble lagt frem i midten av februar 2019.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Årets undersøkelse skiller seg fra den forrige på flere områder. Blant annet er oppdraget i år satt ut til Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Spørsmålene er også litt annerledes og i årets undersøkelse har Forsvaret også forsøkt å få svar på hvem mobberne og trakassererne er og hvor alt dette finner sted.

45 personer sier de har opplevd seksuelle overgrep. I tillegg har 40 personer oppgitt at de har opplevd seksuelt press.

Dette er handlinger som kan omfattes av straffeloven, skriver FFI i rapporten. De skriver også at siden seksuelt press og seksuelle overgrep omfatter et lite antall personer, vil ikke tallene brytes ned på kjønn, alder, personellgruppe eller organisasjonstilhørighet i denne rapporten.

I 2018 var det 62 personer som hadde opplevd seksuelt press og 57 personer som hadde opplevd seksuelle overgrep. FFI understreker også at det er flere som har svart på årets undersøkelse. 10118 har svart, noe som gir en svarprosent på 54 prosent. Til sammenligning svarte 8805 på den forrige undersøkelsen, noe som ga en svarprosent på 48.

Mest kjønnstrakassering

Av de ulike formene for seksuell trakassering, er det kjønnstrakassering flest opplever. Deretter følger uønsket seksuell oppmerksomhet og seksuelle huskeregler. Den siste er et nytt element i denne undersøkelsen. I 2018 fortalte flere kvinner om seksuell trakassering og motarbeidelse i Forsvaret i Forsvarets forum. Seksualiserte huskeregler var noe av det som ble dratt frem av flere kvinner.

Forskerne påpeker også at kjønnsforskjellene er store. For i snitt opplever 40 prosent av kvinnene kjønnstrakassering, 22 prosent uønsket seksuell oppmerksomhet og 8 prosent seksuelle huskeregler. Til sammenligning opplever 9 prosent av mennene kjønnstrakassering, 6 prosent uønsket seksuell oppmerksomhet og fire prosent seksuelle huskeregler.

Skuffet

– Jeg hadde håpet tallene skulle være lavere, sa forsvarssjef Eirik Kristoffersen under mandagens pressekonferanse.

Totalt 22 prosent av respondentene i en undersøkelse fra Forsvaret har opplevd seksuell trakassering. Problemet er mye større blant kvinner enn blant menn.

Totalt har 46 prosent av kvinnene som har svart på undersøkelsen, opplevd en form for seksuell trakassering minst en eller to ganger i løpet av det siste året. Blant menn er tallet 14 prosent.

Tallene viser en liten nedgang siden 2019, men nedgangen er minst blant yngre kvinner, der problemet var størst i utgangspunktet.

Powered by Labrador CMS