Nyheter

HISTORISK: Stabssersjantene Nicholas Feemster (t.v.) og Lamar Riddick er de to første som noensinne er ansatt som rapper i det amerikanske forsvaret.

Amerikansk ansettelse roses av norsk rap-legende

Den amerikanske hæren har ansatt to rappere i en av sine musikalske avdelinger. Dersom det norske Forsvaret gjør det samme, kan den norske rapperen Oral Bee vurdere et comeback i grønn uniform.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2022 gjorde den amerikanske hæren en historisk ansettelse.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Stabssersjantene Lamar Riddick og Nicholas Feemster har nemlig begge fått jobb som rappere i U.S. Army Field Band.

– De bringer lidenskap, profesjonalitet og et unikt talent inn i organisasjonen vår, skriver U.S. Army Field Band på sin Instagram-konto.

Rap-duoen fikk sin debut på Edinburgh Military Tattoo i august i fjor. Ifølge duoen, fungerer hip hop og rap som en måte å fortelle historier på.

– Målet vårt er å formidle følelser, historier og de tingene som virkelig bringer et folk og oss alle sammen. Vi prøver virkelig å bringe inn en ny «flavor» av det inn i denne avdelingen, sier stabssersjant Nicholas Feemster til Forsvarets forum.

Det amerikanske forsvaret har over lengre tid slitt med å rekruttere amerikansk ungdom. Fysisk form, rulleblad og rusmisbruk er noen av årsakene, men ifølge et offentlig notat fra U.S. Army har amerikansk ungdom også lav tillit til forsvaret.

I juni i fjor meldte U.S. Army at reglene for tatoveringer var blitt mindre strenge, for å kunne rekruttere flere. Les mer her!

– Vi kommer til å være i en posisjon hvor vi kan påvirke og komme i kontakt med samfunnslag og individer som U.S. Army Field Band kanskje ikke har vært i kontakt med tidligere. Vi skal hjelpe med å bringe det arbeidet fremover, forklarer Feemster.

– Kan allierte nasjoner tjene på å inkludere rappere og/eller vokalister?

– Det kommer virkelig an på hva de musikalske avdelingene ønsker å oppnå. Dersom det er å skape musikk som engasjerer publikum på flere nivåer, så ja. Da kan det være nyttig, sier han.

– Rap når et annet publikum en popmusikk, som også når andre mennesker enn det militærmusikk gjør, legger Riddick til.

– Sjangeren tillater U.S. Army å komme i kontakt med forskjellige mennesker og innebærer også et element av representasjon for en annen kultur, sier han.

Les også: Slik jakter drilltroppen verdensmestre.

Får skryt fra norsk rap-legende

– Dette var gøy! Synes de var flinke rappere.

Det er den norske rap-legenden Anders Kranmo Smedstads dom over de to militære rappperne fra USA. Smedstad har samtidig en vennlig oppfordring til det norske Forsvaret:

– Nå bør vel Forsvarets Stabsmusikkorps vurdere å ansette noen rappere?

Smedstad er klart bedre kjent under artistnavnet Oral Bee. Musikkarrieren til Nesodden-mannen strekker seg over flere tiår, og han må kunne sies å være en av Norges klart mest produktive rappere.

Låter som «Penger», «Baris», «Føles som en drøm» og «Den breiale stilen» (i hele syv versjoner) er bare et knøttlite utvalg av Smedstads musikalske katalog. Som en del av produsentkollektivet Da Playboy Foundation har han også samarbeidet med en rekke norske og internasjonale artister.

MINNER FRA HEISTADMOEN: "Jeg inntar hvil og hvil med min gangsterstil Uniformen jeg sagger, i skokremen jeg tagger mitt navn", rapper Smedstad i låta "Theme from Heistadmoen".

Fortid i Hæren

Smedstad tjenestegjorde i Telemark bataljon (TMBN) som geværmann på slutten av 90-tallet.

I låten «Theme from Heistadmoen» skildrer han sitt forhold til Forsvaret. Teksten formidler ikke akkurat varme følelser for befal og offiserer i uniform, men:

– Jeg hater definitivt ikke Forsvaret som institusjon, understrekte han til nettstedet Bookd i 2015.

Opplevelsene på Heistadmoen var tilsynelatende ikke for skjellsettende, for Oral Bee har ikke unngått Forsvaret i ettertid.

– Jeg søkte faktisk jobb i administrasjonen til Stabsmusikkorpset en gang, forteller han til Forsvarets forum.

Dersom stillingsannonsen «Stabsmusikkorpset søker rappere» dukker opp, kunne det kanskje fristet med et comeback i kongens klær for Beezy Baby, som han så fint heter på Instagram.

– Jeg kan søke på nytt hvis de oppretter stilling som rapper. Men Admiral P passer kanskje bedre?

Admiral P er artistnavnet til reggae-artist Philip Boardman, blant annet kjent for 2010-hiten «Snakke litt».

I senere tid har Oral Bee blant annet opptrådt på den årlige sommerfesten til Sjøkadettforeningen av 1989 Valkyrien på Sjøkrigsskolen i Bergen.

Når det gjelder de uniformerte rapperne i U.S. Army Field Band, finner Oral Bee kun én ting å sette fingeren på.

– Litt skuffet over at de er «staff sergeants». Burde vært «gunnery sergeants», som høres langt mer gangsta ut.

Les også: – Musikalsk modus for forsvarsfolk er å være rocker, skriver Anders Romarheim og lister opp 40 låter for enhver rock-entusiast i uniform.

Powered by Labrador CMS