Meninger

DOMSTOL: Chargé d`affaires ved Ukrainas ambassade i Norge, Lilija Hontsjarevytsj, vil stille russere for retten for forbrytelser begått i Ukraina.

Vi trenger et tribunal for russiske forbrytelser i Ukraina

Vi oppfordrer parlamenter og internasjonale organer til å anerkjenne Russland som en terrorstat og å ytterligere isolere Russland.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Parlamenter i flere land har, i tillegg til flere internasjonale organer, har beskrevet Russland som en terrorstat, eller en statlig støttespiller til terror. Det inkluderer parlamentene i Litauen, Latvia, Estland, Polen, Tsjekkia, Nederland og Slovakia, samt Europarådets parlamentarikerforsamling, Natos parlamentarikerforsamling og Europaparlamentet. Det amerikanske Senatet kom med en lignende oppfordring til landets utenriksminister.

Vi oppfordrer andre internasjonal organer og nasjonale myndigheter til å slutte seg til denne anerkjennelsen, isolere Russland ytterligere og kutte politiske og andre bånd til landet.

I tillegg utstedte Den internasjonale straffedomstolen (ICC) en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin og Russlands barnerettighetskommisjonær Maria Lvova-Belova for ulovlige deportasjoner av barn fra okkuperte områder i Ukraina til Russland. ICCs historiske avgjørelse markerer et vendepunkt i prosessen med å stille alle som er skyldige i krigsforbrytelser begått i Ukraina for retten, og starter med terrorstatens øverste leder.

Enorme ødeleggelser

Ukrainsk politi registrerte skade eller ødeleggelse av 96.766 sivile infrastrukturanlegg, inkludert 75.762 boligbygg og hus, 2442 utdanningsinstitusjoner og 513 medisinske institusjoner, 407 kulturelle og 124 religiøse bygninger og 4540 vann- og elektrisitetsnettverk. Disse tallene inkluderer ikke de midlertidig okkuperte områdene, der de reelle ødeleggelsene er langt mer omfattende

Russiske okkupanter har skadet 1373 steder med kulturarv og kulturell infrastruktur i Ukraina, mer enn 550 av dem er ødelagt. Vi ønsker UNESCOs beslutning om å skrive Odesas historiske sentrum på listen over truet verdensarv i fare velkommen. Vi forbereder en søknad om samme status for historiske sentrum av byen Tsjernihiv.

Drap på sivile

Ukrainsk påtalemyndighet har startet en etterforskning av 80.971 krigsforbrytelser og andre forbrytelser begått siden 24. februar. Det inkluderer drap på 10.100 sivile (inkludert 470 barn) og 13.695 skadde (inkludert 948 barn). Disse tallene inkluderer ikke forbrytelser begått i de midlertidig okkuperte områdene. Vi må få rettferdighet for alle som har mistet livet på grunn av Russlands terror.

Vi oppfordrer alle stater til å vurdere å bli med i en tribunal for forbrytelsen mot Ukraina, for å stille den russiske militære og politiske ledelse til ansvar. Det vil fylle et hull i jurisdiksjonen til ICC.

Seks resolusjoner i Europarådets parlamentarikerforsamling, fem resolusjoner i Europaparlamentet, samt resolusjoner fra Natos parlamentarikerforsamling og OSSEs parlamentarikerforsamling, parlamentene i Litauen, Estland, Nederland, Tsjekkia, Frankrike, Latvia, Slovakia, Moldova og Polen er allerede vedtatt til støtte for etableringen.

Powered by Labrador CMS