Nyheter

ARRESTERER IKKE: Vladimir Putin og Viktor Orban i Ungarn 30. oktober 2019. ICC har utstedt arrestordre på Putin. Men dersom han skulle reise til Ungarn, vil han ikke bli pågrepet der.

Ungarn vil ikke pågripe Putin etter arrestordre

Ungarn vil ikke pågripe Russlands president Vladimir Putin dersom han skulle ankomme landet, sier stabssjefen til Ungarns statsminister Viktor Orban.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke utstedte Den internasjonale straffedomstolen (ICC) arrestordre på Putin. Domstolen anklager Putin for å være ansvarlig for krigsforbrytelser begått i Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Men selv om Ungarn er EU-medlem, er landet ikke juridisk bundet av arrestordren, hevder Orbans stabssjef Gergely Gulyas.

– Vi følger ungarsk lov, og på det grunnlaget kan vi ikke pågripe den russiske presidenten ettersom ICCs statutter ikke har blitt kunngjort i Ungarn, sa Gulyas på en pressekonferanse i Budapest torsdag.

Ungarn undertegnet ICCs statutter i 1999 og ratifiserte dem i 2001 under Orbans første periode som statsminister.

Men ifølge Gulyas er domstolens statutter ikke formelt tatt inn i ungarsk lovgivning «ettersom det vil være i strid med grunnloven».

Orban regnes som mer vennlig innstilt til Vladimir Putin enn noen andre europeiske ledere.

ICCs arrestordre mot Putin er begrunnet med mistanke om ulovlig deportering av barn og ulovlig overføring av mennesker fra ukrainsk territorium til Russland.

Russiske myndigheter har gjentatte ganger avvist anklagene.

Powered by Labrador CMS