BYTTES UT: I sin daglige videotale foreslår president Volodymyr Zelenskyj, Rustem Umerov som nåværende forsvarsminister Oleksij Reznikovs erstatter. Reznikov fotografert i Brussel, juni 2023.

Zelenskyj bekrefter ny forsvarsminister i Ukraina

I følge den ukrainske presidenten trenger departementet nye måter å arbeide på, blant annet militært og med samfunnet som helhet.

Publisert Sist oppdatert

Den ukrainske presidenten vil foreslå Rustem Umerov som erstatter. Det sier Zelenskyj i sin daglige videotale til nasjonen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Skiftet vil bli lagt fram for nasjonalforsamlingen denne uka, men det regnes som sannsynlig at det får støtte fra et flertall.

Ministerbyttet omtales som den største endringen i Ukrainas forsvarsledelse siden den russiske invasjonen.

Midt i motoffensiven

Utskiftingen skjer midt i den pågående motoffensiven mot russiske okkupasjonsstyrker og mens kampen mot korrupsjon som EU har krevd, trappes opp.

– Oleksij Reznikov har vært gjennom mer enn 550 dager med krig i full skala, sier Zelenskyj.

– Jeg tror departementet trenger nye måter å arbeide på og andre former for interaksjon, både med det militære og med samfunnet som helhet, fortsetter den ukrainske presidenten.

Reznikov ble utnevnt til forsvarsminister i november 2021, tre måneder før invasjonen, og har bidratt til å sikre vestlig militærhjelp verdt milliarder av dollar.

Les også: Norsk luftevakuering: – Kjenner krigen tett på kroppen

Korrupsjon i departementet

Han ledet imidlertid et departement som også har hatt en rekke beskyldninger om korrupsjon rettet mot seg. Det har vært flere korrupsjonsskandaler det siste året.

I januar hang Reznikovs stilling i en tynn tråd da hans nestkommanderende ble presset ut etter at departementet ble anklaget for å ha signert kontrakter for matinnkjøp til to-tre ganger høyere pris enn markedsprisen.

Umerov, som er krimtatar, leder i dag det statlige eiendomsfondet. Han har hatt en rolle i sensitive forhandlinger etter krigsutbruddet, blant annet om avtalen om korneksport via Svartehavet.

Lite erfaring

Reznikov, en 57 år gammel advokat med lite militær erfaring, er blitt et av landets mest kjente ansikter utad under krigen med Russland.

Ryktene om at Reznikov skal byttes ut, har gått en god stund, og den ukrainske opposisjonspolitikeren Jaroslav Zjeleznjak har tidligere sagt at Reznikov blir ny ambassadør til Storbritannia.

Powered by Labrador CMS