Nyheter

UANMELDT BESØK: Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv lørdag.

Zelenskyj fikk løfter om mer hjelp, men ingen våpen, fra Sør-Koreas president

President Yoon Suk-yeol hadde med seg løfter om mer hjelp da han besøkte Ukraina for første gang. Men Sør-Korea vil fortsatt ikke sende våpen til krigen.

Publisert

Det uanmeldte besøket lørdag fant sted etter at Yoon tidligere i uka deltok på Nato-toppmøtet i Litauen og besøkte Polen. Der uttrykte den presidenten solidaritet med Ukraina og foreslo måter å støtte kampen mot Russlands krigføring i landet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sør-Korea, som er alliert med USA, er verdens niende største våpeneksportør, ifølge fredsforskningsinstituttet Sipri. Men regjeringen i Seoul er var for Russlands innflytelse over Nord-Korea og har motsatt seg vestlig press for å gi direkte våpenstøtte til Ukraina.

Vester og hjelmer

Yoon nevnte ikke våpenforsyninger da han møtte pressen sammen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj etter at de hadde hatt samtaler i Kyiv. Han lovet i stedet å øke den humanitære hjelpen til 150 millioner dollar i år, opp fra 100 millioner dollar i fjor.

FØRSTEDAME: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og førstedame Olena ved siden av Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol, som venter på førstedame Kim Keon Hee i Kyiv.

I tillegg skal Ukraina få mer militært utstyr i form av skuddsikre vester og hjelmer. Sør-Korea har dessuten sendt mineryddingsutstyr og annen hjelp Ukraina har bedt om.

Debattinnlegg om klasevåpen: Samhold og seier for enhver pris?

Zelenskyj takket Sør-Korea for dets klare støtte til Ukrainas suverenitet og territoriale integritet. Han roste også den «betydelige politiske, sikkerhetsmessige, økonomiske og humanitære hjelpen» som Sør-Korea har gitt siden starten av Russlands invasjon i februar 2022.

Studiefond i Zelenskyjs navn

Yoon sier han og Zelenskyj er enige om å samarbeide om gjenoppbyggingen av Ukraina etter krigen. Sør-Korea vil dessuten opprette ett fond i Zelenskyjs navn for å øke støtten til ukrainske studenter i Sør-Korea.

Yoon og kona Kim Keon-hee besøkte tidligere lørdag byene Irpin og Butsja, som i fjor vår ble åsted for en av en Ukraina-krigens verste forbrytelser. Over 400 sivile ble funnet drept, flere av dem nedgravd i massegraver i skogholt i nærheten av Butsja.

I BUTSJA: Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol, førstedame Kim Keon-hee og Ukrainas riksadvokat Andrij Kostin i Butsja lørdag.

Yoon la også ned krans ved et minnesmerke for krigsofre før toppmøtet med Zelenskyj.

Handler med Russland

Sør-Korea har i lang tid hatt som prinsipp at de ikke vil forsyne våpen til aktive konfliktsoner. Press fra USA, EU og Ukraina selv har ikke endret dette. Yoon sa tidligere i år at et storstilt russisk angrep på sivile kan bli det som får begeret til å renne over.

Kronikk: Ukrainas vestlige støttespillere kan deles i seks forskjellige grupper

I mai avviste Sør-Korea påstander i amerikanske medier om at sårt tiltrengt sørkoreansk artilleriammunisjon var på vei til Ukraina. Eksperter har påpekt at Sør-Korea er i en kinkig posisjon også som følge av sine økonomiske bånd til Russland – som var landets 15. største handelspartner i fjor.

Sør-Korea er teknisk sett fortsatt i krig med atommakten Nord-Korea.

– Ukraina i dag minner meg om fortidens Sør-Korea, sa Yoon i Kyiv.

Powered by Labrador CMS