Nyheter

MINERYDDING: Russland legger ut mange miner i Ukraina. Her er en ukrainsk soldat rett på utsiden av Kyiv, hvor det er satt opp fareskilt som advarer mot landminer.

Norsk Folkehjelp skal rydde miner i Ukraina

Russland legger ut miner i Ukraina. Nå reiser Norsk Folkehjelp ned for å hjelpe til med oppryddingsarbeidet. Omfanget av miner skal være svært stort.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Minekonvensjonen fra 1997 forbyr bruk av antipersonellminer i krig. Likevel er det blitt lagt ut svært mange miner som en del av krigen i Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

— Da vi var i Ukraina for fire uker siden, møtte jeg en gammel venn. Han hadde aldri sett noe lignende i karrieren sin, sier Per Håkon Breivik, leder for avdelingen mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp, til Vårt Land.

Områdene som kan være minelagt er på totalt 300.000 kvadratkilometer. Til sammenligning er Norges samlede areal på 385.207 kvadratkilometer.

Når Norsk Folkehjelp nå snart starter mineryddingen, skal de bruke minehunder. Disse har stor rekkevidde.

Les også: Norsk utstyr til Ukraina har vært mangelvarer i Norge

Breivik sier minerydding ikke er så farlig som det kan høres ut til. Norsk Folkehjelp har drevet med minerydding internasjonalt i 40 år, og har derfor kunnskap om hvordan dette skal gjøres uten at det koster mineryddere livet.

— Vi har sikre prosesser, ekspertise og utstyr som skal til for at dette ikke er farlig for oss, sier Breivik.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det at miner var forbudt etter krigens folkerett. Det riktige er at det er forbudt etter Minekonvensjonen. Denne ble undertegnet i Ottawa i 1997 og var ratifisert av 164 land per 2020. Rettelsen er gjort 15.06.2022, klokken 14.30.

Powered by Labrador CMS