Nyheter

BOMBET: En brannmann sitter på en huske ved siden av en bygning som ble ødelagt av en russisk bombe i Tsjernihiv 22. april.

HRW: Russiske styrker angrep sivile i Ukraina

Granskning av påstandene om krigsforbrytelser i Ukraina er i full gang. Russiske styrker har flere ganger angrepet sivile, ifølge Human Rights Watch (HRW).

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale menneskerettsorganisasjonen har gransket tre ulike hendelser i Kyiv og Tsjernihiv, opplyser de i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De to første hendelsene skjedde like nord for Kyiv. 28. februar, fire dager etter invasjonen, åpnet russiske styrker ild mot to biler med ni sivile som forsøkte å flykte, ifølge HRW. 3. mars skjøt soldater mot fire sivile i et kjøretøy da de sivile forsøkte å forhandle om humanitær bistand.

Les også: Sikkerhetsrådet vil ha fart på etterforskning av mulige krigsforbrytelser i Ukraina

Ved den tredje hendelsen, som fant sted i Tsjernihiv-regionen, skjøt russiske styrker mot en sivil varebil med to menn. Én ble såret, mens den andre mannen ble dratt ut av bilen og drept på stedet, ifølge HRW.

De har intervjuet personer som var vitne til hendelsene, i tillegg til å undersøke de ulike bilene og åstedene.

– Russiske soldater åpnet ild mot passerende biler, tilsynelatende uten å forsøke å verifisere hvorvidt sjåførene var sivile eller ikke. Plikten til å skille mellom sivile og stridende, gjelder hele tiden. Det samme gjelder forbudet mot å angripe sivile, enten det er i deres hjem, på gaten eller i biler, sier seniorrådgiver Belkis Wille i HRW.

Tusenvis av sivile er drept i krigen i Ukraina, ifølge FN, som har sagt at Russland kan ha begått krigsforbrytelser. Russland har på sin side benektet anklagene.

Powered by Labrador CMS