Nyheter:

Försvarsmakten skal hjelpe politiet med å vokte grensen mot Norge. (Arkivbilde)

Svenske panserregimenter vokter grensen

Det svenske forsvaret setter inn personell langs norskegrensen for å gi politiet korona-hjelp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi skal hjelpe politiet med innreiseforbudet, sier Jonas Olsson, pressesekretær i den svenske Försvarsmakten.

Flere tilfeller av muterte koronavirus i Sverige har ført til at reisende må vise en negativ korona-test for å slippe inn i landet.

– De nye reglene kommer til å gjøre det ekstra anstrengende for oss, og det vil kreve flere ressurser, sa Sveriges rikspolitisjef Anders Thornberg under en presskonferanse om de nye tiltakene på onsdag.

Derfor har politiet bedt det svenske forsvaret om hjelp, og Försvarsmakten har svart ja til forespørselen. I første omgang skal soldater og offiserer fra Försvarsmakten bidra til å passe på grensen frem til 14. februar.

Panserdivisjoner

Ifølge Olsson skal forsvaret bistå politiet langs grensen i Dalarna og Värmland. Blant annet deltar personell fra to panserdivisjoner, Panserregiment P4 og Panserregiment P7. Det betyr derimot ikke at svenskene skal bevokte grensen med stridsvogner.

Les også: Forsvarssektoren har vurdert egen håndtering av koronapandemien

– Det er kun snakk om personell og utrustning. Det står langs grensen og observerer, dokumenterer og rapporterer til politiet, sier Olsson.

Forsvarspersonellet skal ikke bemanne grenseovergangene, eller stoppe folk som forsøker å krysse grensen. Den jobben er det fortsatt politiet som gjør. Soldatene vil heller ikke være bevæpnet.

Vaksinehjelp

I Värmland er det snakk om en bidrag på rundt 130 soldater, mens i Dalarna vil rundt 35 personer delta per dag. I Dalarne er det først og fremst snakk om personell fra det svenske heimevernet.

I Sverige har det også en diskusjon om forsvaret skal brukes i forbindelse med vaksinasjon mot koronaviruset.

– Vi har ikke fått noen formell forespørsel om det ennå, sier Olsson.

Powered by Labrador CMS