Nyheter:

GRENSE: Personell fra Hæren ved grensen mot Sverige. Pandemoen har påført forsvaret 348 millioner kroner i økte utgifter.
GRENSE: Personell fra Hæren ved grensen mot Sverige. Pandemoen har påført forsvaret 348 millioner kroner i økte utgifter.

Pandemien har kostet Forsvaret 348 millioner kroner

Samtidig viser beregninger at Forsvaret har spart 253 millioner på redusert reiseaktivitet, ifølge forsvarssjefen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Koronapandemien har gitt Forsvaret merkostnader på totalt 348 millioner kroner i 2020. Det kommer fram av Forsvarets årsrapport som ble offentliggjort tirsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kostnadene knytter seg til smittevern som har kostet 225 millioner kroner, merkostnader ved innrykk av vernepliktige soldater til førstegangstjeneste på 52 millioner kroner og Heimevernets bistand til kontroll av grenseoverganger på 67 millioner kroner.

Merkostnadene til korona tiltakene er finansiert ved redusert aktivitet, hovedsakelig knyttet til reiser og mindre bruk av overtid.

Mindre utgifter til reising

– Foreløpige beregninger viser at vi har spart 253 millioner norske kroner på reiseaktivitet. Vi antar at en 20 prosent reduksjon i reiseaktivitet fremover vil være en naturlig konsekvens av det vi har lært under pandemien, sa forsvarssjef Eirik Kristoffersen under fremleggingen av årsrapporten.

En konsekvens av pandemien er at Forsvaret i større grad har gjort bruk av og utøvd ledelse over digitale kommunikasjonsplattformer.

– En varig lærdom er at Forsvaret kan redusere reisevirksomhet i fremtiden og omprioritere penger fra reisevirksomhet til å bedre operativ evne, skriver forsvarssjefen i sin oppsummering av forsvarsåret som gikk.

Powered by Labrador CMS