Nyheter:

ANSPENT: På dette bildet gitt ut av den amerikanske marinen, ser vi en F/A-18E Super Hornet som lander på dekket til USS Ronald Reagan (CVN 76), mens USS Nimitz (CVN 68) seiler like ved i Sørkinahavet, mandag 6. juli 2020. )
ANSPENT: På dette bildet gitt ut av den amerikanske marinen, ser vi en F/A-18E Super Hornet som lander på dekket til USS Ronald Reagan (CVN 76), mens USS Nimitz (CVN 68) seiler like ved i Sørkinahavet, mandag 6. juli 2020. )

Kina anklager USA for å ha brutt flyforbudssone

Et amerikansk U-2 spionfly har fløyet inn i en flyforbudssone i Nord-Kina under en militærøvelse, hevder kinesiske myndigheter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette var en åpenbar provokasjon, sa talsperson for det kinesiske forsvarsdepartementet, Wu Qian, i en uttalelse sent tirsdag.

– Handlingen bar høy risiko for å føre til feilvurderinger og til og med muligheten for å forårsake en utilsiktet luft-hav-episode, understreket forsvarsdepartementet.

Kina startet mandag en militærøvelse i Bohaihavet, øst for Beijing, som vil vare til 30. september, ifølge det kinesiske sjøsikkerhetsorganet.

Forholdet mellom Kina og USA er stadig mer anspent som følge av uenigheter knyttet til blant annet handel, teknologi, Taiwan og situasjonen i Sør-Kinahavet.

Alarmen gikk i Sverige: Så store russiske landgangsfartøy

Flere øvelser

Kina er også i gang med å holde sjøforsvarsøvelser i Sør-Kinahavet, der Kina og en rekke andre sørøstasiatiske land er uenige om territoriell suverenitet.

En ytterligere kinesisk øvelse starter torsdag i Østkinahavet, til tross for at tyfonen Bavi er varslet.

Tidligere i august ble militære øvelser også gjennomført i Taiwanstredet og omkringliggende områder. Kina hevder territoriell suverenitet over USA-allierte Taiwan.

– Øvelsen var en nødvendig respons på den nåværende sikkerhetssituasjonen i Taiwanstredet, og skal forsvare nasjonal suverenitet, sa det kinesiske forsvarsdepartementet om øvelsen.

Fikk du med deg dette? Norske F-16 og F-35 trente med amerikanske bombefly som kan bære atomvåpen

Vietnam: Bryter vår suverenitet

Vietnams utenriksdepartement har bedt Kina slutte med militærøvelser i nærheten av Paraceløyene i Sør-Kinahavet.

Kina har den siste uken gjennomført en militærøvelse i nærheten av Paraceløyene, som både Kina, Vietnam og Taiwan gjør krav på.

– Kinas stadige øvelser nær Paraceløyene bryter Vietnams suverenitet over øygruppen og kompliserer situasjonen, sier talsperson Le Thi Thu Hang i det vietnamesiske utenriksdepartementet i en uttalelse onsdag.

Hun la til at Kinas handlinger gjør forhandlingene om en avtale om det ressursrike området vesentlig vanskeligere.

Kina gjør krav på store deler av Sør-Kinahavet og har bygget kunstige rev med anlegg som kan brukes av militæret i området.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS