Nyheter

ØVELSE: To taiwanesiske soldater under en øvelse 11. januar.
ØVELSE: To taiwanesiske soldater under en øvelse 11. januar.

Taiwan i beredskap mens presidenten er på USA-besøk

Taiwan har planer klare hvis Kina skulle foreta seg noe mens øyas president Tsai Ing-wen er i Amerika neste uke, sier forsvarsminister Po Horng-huei.

Publisert

Tsai skal neste uke besøke Guatemala og Belize i Mellom-Amerika. Underveis skal hun også til New York og Los Angeles.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I California ventes det at hun skal møte Representantenes hus' leder Kevin McCarthy, men presidentkontoret hennes nektet tirsdag å bekrefte om et slikt møte skal finne sted.

Reisen kan føre til ytterligere spenning i forholdet mellom Kina og USA, ettersom et eventuelt møte med McCarthy kan utløse kraftige reaksjoner fra Beijing, slik situasjonen var i august i fjor da daværende leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, dro til Taiwan.

Kina anser Taiwan som kinesisk territorium og gjennomførte i august i fjor en storstilt militærøvelse i farvannet rundt øya. På spørsmål om Kina kan komme til å holde nye øvelser mens Tsai er på reise neste uke, svarer Po at taiwanske styrker er forberedt.

– Når det gjelder hva de kinesiske kommunistene har gjort tidligere, så vil forsvarsdepartementet kunne ta grep, og vi vil vurdere verste tenkelige scenario, sier han.

– Forsvarsdepartementet har planer klare for alt Kina måtte foreta seg under presidentens utenlandsreise, legger Po til, mens han avviser å gå i detalj.

USA har uttalt at det ikke er grunn for Kina til å reagere på Tsais reise og viser til at slike reiseruter er vanlige og at det ikke er første gang det skjer. Kina har på si side fordømt Tsais planlagte besøk i USA på reisen.

Powered by Labrador CMS