Nyheter

JIOUPENG: Taiwanske soldater under en øvelse i Jioupeng i juni.

Anbefaler å trene taiwanske soldater i USA

USA bør opprette et senter for å håndtere kinesisk desinformasjon og cyberangrep mot Taiwan, mener offentlig kommisjon.

Publisert Sist oppdatert

USA bør trene taiwansk soldater på amerikansk jord, slik at de kan lære seg å bruke avanserte amerikanske våpensystemer før de blir levert til Taiwan.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det er en av anbefalingene fra USA-Kina-kommisjonen for gjennomgang av økonomi og sikkerhet (US-China Economic and Security Review Commission).

14. november publiserte kommisjonen sin årlige rapport, der de kommer med flere anbefalinger til amerikanske styresmakter. Årsaken til at kommisjonen anbefaler å trene taiwanske soldater i USA, er at Taiwan raskere kan ta i bruk avanserte våpensystemer etter at de er levert til Taiwan. Kommisjonen anbefaler i tillegg at taiwanske observatører kan stasjoneres permanent på treningsstedene.

Desinformasjon

Kommisjonen anbefaler også at USA og Taiwan oppretter et felles senter som skal avdekke, analysere og motvirke kinesisk desinformasjon og cyberoperasjoner. I tillegg anbefaler kommisjonen at det produseres en rapport som skal vurdere de økonomiske konsekvensene dersom Kina gjennomfører en blokade eller karantene av Taiwan.

USA-Kina-kommisjonen for gjennomgang av økonomi og sikkerhet (som uformelt kalles USA-Kina-kommisjonen) ble opprettet i 1980, og har som oppgave å rådgi den amerikanske kongressen og presidenten om økonomi og sikkerhet knyttet til Kina.

Den uavhengige kommisjonen publiserer årlig en offentlig rapport, samt en egen rapport til Kongressen og presidenten.

Økonomisk press

Dette er kommisjonens hovedfunn i årets rapport:

  • I forkant av president- og parlamentsvalgene i Taiwan i 2024, har Kina trappet opp presset mot øya på flere måter, og Kinas militære aktiviteten i farvannet rundt Taiwan har økt.
  • Taiwans befolkning har i stor grad mistet troen på Beijings politikk om «ett land, to systemer» for Folkerepublikken Kina og Taiwan. Dette gjenspeiles av presidentkandidatene i valgkampen.
  • Taiwan jobber med å styrke forsvaret, for å motstå en eventuell kinesisk invasjon, blant annet ved å lære av krigen i Ukraina.
  • Kina har trappet opp bruken av økonomiske pressmidler mot Taiwan, blant annet gjennom importforbud på enkelte varer.

Taiwan

Offisielt navn: Republikken Kina

Innbyggere: 23.9 millioner

Areal: 36 179 kvadratkilometer

Hovedstad: Taipei

Offisielt språk: Kinesisk (mandarin)

Den kinesiske borgerkrigen mellom Chiang Kai-sheks nasjonalistparti (KMT) og Mao Zedongs kommunistparti endte med at nasjonalistene ble drevet til Taiwan i 1949.

Taiwan har aldri erklært seg som en selvstendig stat. Frem til 1971 representerte Taiwan Kina i FN, før plassen ble overtatt av Folkerepublikken Kina. USA skiftet fra å anerkjenne Taiwan til Folkerepublikken i 1979.

Fra 1949 til 1988 var det unntakstilstand i Taiwan, en periode som blir kalt Den hvite terroren. Forbudet mot opposisjonspartier ble opphevet i 1989.

Kilde: Store norske leksikon

Powered by Labrador CMS