Nyheter

Amerikanske jagerfly av typen F/A-18 Super Hornet lander på det amerikanske hangarskipet USS Ronald Reagan i Sør-Kina-havet. Området byr på stor spenning mellom USA og Kina.

Kina ønsker økt militær tillit med USA

Kinas forsvarsminister tar til orde for økt tillit mellom Beijing og Washington, og han foreslår et mer pragmatisk militært forhold.

Publisert

– Kina og USA bør se på fred som det mest dyrebare og stabilitet som det viktigste, sa forsvarsminister Dong Jun til sin amerikanske motpart Lloyd Austin i et videomøte tirsdag, ifølge et referat som kinesiske myndigheter sendte ut onsdag.

Den kinesiske forsvarsministeren sa også til Austin at Taiwan-saken er «kjernen i Kinas kjerneinteresser» og at den aldri må påføres skade. USA bør respektere Kinas territorielle suverenitet og maritime rettigheter, samt kinesiske rettigheter i Sør-Kinahavet, står det videre i referatet.

Dong sa også til Austin at USA og Kina bør «gradvis bygge opp gjensidig tillit mellom de to landenes militære».

– Den militære sfæren er nøkkelen til å stabilisere utviklingen i forholdet og til å hindre at store kriser oppstår, sa Dong.

Austin og Dong snakket sammen tirsdag via videolink. Austins departement opplyste tirsdag at Austin i samtalen understreket betydningen av åpne militære kommunikasjonslinjer mellom landene.

Forrige gang Austin hadde et formelt møte med en kinesisk forsvarsminister, var i november 2022.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forholdet mellom USA og Kina er anstrengt, og situasjonen i Sør-Kinahavet er en av mange vanskelige saker. Der skal Kinas kystvakt ha brukt vannkanoner mot fartøyer fra Filippinene, som er alliert med USA.

Powered by Labrador CMS