Nyheter

OMFATTENDE: Sjef for kontraetterretning Hanne Blomberg i PST sier til NRK at de tror Kina står bak et omfattende dataangrep mot statsforvalterne i 2018.
OMFATTENDE: Sjef for kontraetterretning Hanne Blomberg i PST sier til NRK at de tror Kina står bak et omfattende dataangrep mot statsforvalterne i 2018.

PST mener Kina står bak et omfattende dataangrep på statsforvalterne i Norge

PST har funnet etterforskningsspor som peker mot Kina etter et dataangrep mot flere statsforvalterembeter for nesten tre år siden.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig er det klart at dataangrepet mot statsforvalterne blir henlagt, skriver PST i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sjef for kontraetterretning i PST sier til NRK at de nå har ny informasjon om hvem som står bak.

– Vi har i denne konkrete saken etterretningsinformasjon som peker i en tydelig retning mot at det er aktøren APT31 som står bak operasjonen mot statsforvaltningsembetene, sier sjef for kontraetterretning Hanne Blomberg i PST til kanalen.

APT31 er en aktør PST knytter til kinesiske etterretningstjenester, og er kjent som en hackergruppe som har gjennomført dataangrep både i Norge, Finland, USA og andre steder i verden.

Les også: Nedgang for tysk våpeneksport

– Peker konkret i retning APT31

spørsmål fra NRK om hvor sikre PST er at det er APT31 som står bak angrepet, svarer Blomberg slik:

– Dette er utfordringen med å være en hemmelig tjeneste. Vi har ofte gradert informasjon som vi kan ha samlet inn selv og ikke kan avgradere. Vi kan ha kilder vi ønsker å beskytte, eller vi kan ha fått informasjon fra samarbeidende tjenester som vi ikke kan bruke i en etterforskningssak. I denne konkrete saken har vi informasjon som konkret peker i retning av at det er APT31 som står bak, og det er vi ganske sikre .

Angripere hentet ut data

Det omfattende angrepet mot flere statsforvalterembeter skjedde sommeren 2018. Angriperne kom seg først inn i datasystemene hos det som da het Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder, og videre til embetene i Hedmark og Oslo og Akershus. Der kom de seg inn i datasystemer som rammet embeter over hele landet.

PST startet etterforskning for å finne ut om det var snakk om spionasje for å stjele statshemmeligheter, ifølge PST har etterforskningen vist at det ble hentet ut data.

Saken har nå blitt henlagt.

Les også: Forsvaret: Kristin Lund skal betale tilbake 160.000 kroner

Powered by Labrador CMS