Nyheter:

USA og Trump-administrasjonen ønsker å selge kampflyet F-35 til De forente arabiske emirater. Her vi et norsk F-35 på Ørland.
USA og Trump-administrasjonen ønsker å selge kampflyet F-35 til De forente arabiske emirater. Her vi et norsk F-35 på Ørland.

Et hakk nærmere å selge F-35 til gulfstat

Det omstridte salget av F-35 til De forente arabiske emirater (FAE) kan bli en realitet før Donald Trump er ferdig som president.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver Defense News som viser til en uttalelse fra René Clarke Cooper i Trump-administrasjonen.

– Alt går etter planen for at vi skal få på plass en signert avtale innen 20. januar, sa Cooper, ifølge Defense News.

20. januar er datoen da presidentperioden til Donald Trump definitivt er over og Joe Biden tar hans plass i Det hvite hus.

Milliardavtale

Avtalen som demokratene og den påtroppende administrasjonen har vært kritiske til, innebærer at gulfstaten kjøper 50 F-35 kampfly. De forente arabiske emirater kjøper også droner og luft-til-luft missiler. Totalt skal anskaffelsen av kampfly og militært materiell beløpe seg til 23,37 milliarder dollar. Det tilsvarer i overkant av 200 milliarder norske kroner.

Når kontrakten først er underskrevet kan det være vanskelig å gå tilbake på avtalen. Ifølge den demokratiske senatoren Chris Murphy, er det imidlertid ikke umulig for Joe Biden å stoppe salget når han blir president.

Ifølge demokratene i USA kan salget utgjøre en trussel overfor Israels posisjon i regionen. Det er også knyttet bekymringer til om sensitiv våpenteknologi kan komme i hendene til Kina og Russland.

Tyrkia utestengt

Fra tidligere er Nato-landet Tyrkia kastet ut av alliansens kampflyprogram. Det kom som følge av at Tyrkia kjøpte missilsystemet S-400 fra Russland.

Nylig innførte også USA sanksjoner mot Tyrkia som følge av kjøpet. Regjeringen i Tyrkia, som var svært kritiske til beslutningene, har uttrykt håp om en ny start på forholdet til USA med Joe Biden.

Den påtroppende presidenten har imidlertid stemplet Erdogan som en «autokrat», og Biden har signalisert at han vil legge seg på en enda tøffere linje overfor Tyrkia, skriver NTB.

Powered by Labrador CMS