Julekalender 2021

I TENKEBOKSEN: Mannskapsavisas første redaktør Odd Hjorth-Sørensen, her i tegneren Pedros strek.

Luke 1: Den første lederartikkelen

På det økonomiske, åndelige, kulturelle og politiske hersker det mange vansker. Ikke minst i Forsvaret, skrev Mannskapsavisas første redaktør i 1945.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Etter freden i 1945 mener Forsvarsdepartementet at det må tas radikale grep for å gjenreise landets militære styrker. Et av tiltakene blir å starte en helt ny og fri avis for soldatene.

1. august kommer første utgave av Mannskapsavisa, med 27-årige Odd Hjorth Sørensen som redaktør.

Følelsen av at alt flyter

I sin aller første lederartikkel peker han på det enorme arbeidet med å gjenreise av Norge etter krigsårene.

– På alle områder, det økonomiske, åndelige, kulturelle og politiske hersker det mange vansker. Ikke minst i Forsvaret, skriver Hjorth-Sørensen og fortsetter:

– De som i dag tjenestegjør ved forlegningene vil kanskje ha følelsen av at alt flyter. For i noen grad å bøte på dette, har Forsvarsdepartementet bestemt å gi ut denne «mannskapsavisa», skriver redaktøren som peker på at redaksjonen vil orientere om arbeidet som skjer i avdelingene - og skape kontakt mellom mannskaper i de ulike forsvarsgrener.

Les redaktør Eisenträgers ferskeste leder: Historiene som aldri ble fortalt

Etterlyste skrivelystne

Han inviterer også mannskaper til å bidra.

– Vi ønsker oss faste medarbeidere ved alle avdelinger, skrivelystne folk som i korte meldinger kan fortelle om leirliv, gi kortfattede referater av militære idrettsstevner, med mer, skriver Hjorth-Sørensen, som under krigsårene arbeidet som velferdsoffiser for norske styrker i Sverige.

Hedmarkingen ledet MA-redaksjonen til Johs. Hedemann tok over som redaktør i 1949.

Powered by Labrador CMS