Nyheter

KYIV: Volodymyr Zelenskyj og Jonas Gahr Støre unde et besøk i Kyiv 1. juli.

Støre vil trappe opp støtten til Ukraina

Norge forbereder et bidrag over flere år til gjenoppbygging av Ukraina. Det er klart etter tirsdagens støttekonferanse for Ukraina i Paris.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var blant dem som deltok på konferansen, der også Frankrikes president Emmanuel Macron og Ukrainas Volodymyr Zelenskyj var til stede.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

46 ulike land og organisasjoner deltok på møtet, der Norge ga støtte til et initiativ fra G7-landene og EU om å etablere en egen plattform, «Ukraine Reconstruction Platform», for å samordne støtten til det krigsrammede landet.

Les også: – Dersom Ukraina taper, er Georgia neste mål

Viktig å koordinere

– Ukrainas behov må tillegges stor vekt, og det er viktig at støtten blir koordinert mellom alle giverlandene, slik at den får mest mulig effekt, sier Støre til NTB.

Norge har vært blant de landene i verden som har bidratt mest til Ukraina per innbygger, og i Paris gjorde Støre det klart at Norge nå forbereder et bidrag over flere år til gjenoppbygging av det krigsrammede landet.

I år har Norge bidratt med rundt ti milliarder kroner, herunder en milliard via Verdensbanken for å reparere ødelagt infrastruktur.

Til neste år er det foreløpig satt av tre milliarder kroner til Ukraina.

Les også: Ukrainsk rekrutt: – Jeg har mange venner som har mistet livet

Dialog om nye bidrag

Regjeringen har imidlertid gått i dialog med de andre partiene på Stortinget om et betydelig bidrag fra 2023 og framover på toppen av dette.

– I januar skal vi ha en ny runde med partiene. Regjeringen vil da dele et forslag om hvordan ytterligere støtte kan innrettes. Det trengs både humanitær og militær støtte og penger til drift, sier Støre.

– Støtten skal ha et klart gjenoppbyggingsperspektiv. Men Ukraina er fortsatt et land i krig og har umiddelbare behov. Vi må ivareta den fleksibiliteten.

Hvilket nivå han tenker å legge seg på, er ennå ikke landet.

– Det arbeider vi med, sier statsministeren.

Les også: Ukrainsk offiser: – Russland startet propagandakrigen i 1991

50 millioner lyspærer

På spørsmål om hva de andre landene har sagt at de vil bidra med, svarer Støre at både Frankrike og EU planlegger en kombinasjon av bidrag til drift av staten og humanitær/militær støtte.

– EU har også påtatt seg en interessant satsing, nemlig å bytte ut gatebelysning med 50 millioner led-pærer. Det kan bidra til å spare store mengder elektrisitet, sier Støre.

Les også: Russere flykter fra mobilisering: – Det har vært det vanskeligste året i mitt liv

Powered by Labrador CMS