Nyheter

IKKE IMPONERT: Robert Mood er tidligere sjef for Hæren. Han mener at Norge ikke bidrar nok inn i Nato.

Robert Mood: Norge blant dem som bidrar minst i Nato

Norges forsvarssatsing er for liten og kommer for sent, mener tidligere hærsjef Robert Mood. Han sier at Norge er blant dem som bidrar minst i Nato.

Publisert

Regjeringen skal nå målet om å bruke 2 prosent av BNP til Forsvaret allerede i år, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) torsdag.

Men tidligere hærsjef Robert Mood er ikke imponert.

– Dette er selvfølgelig altfor lite og altfor sent. Hvis det er under Knut Storberget og Forsvarskommisjonens nøkterne anbefalinger, så er det altfor lite, sier pensjonert generalløytnant og tidligere hærsjef Robert Mood til Nettavisen.

– 2, 3, eller 5 prosent er uinteressant i forhold til avdelingenes operative evne, men det er et viktig politisk uttrykk for solidaritet i Nato, sier han.

– Europa, og her er Norge blant de aller verste, stiller ikke opp med de ressursene de burde på Natos felles forsvar. Europa forsømmer også Natos artikkel 3, som er grunnmuren i Nato. Norge er også her et av de verste landene, sier han.

Artikkel 3 pålegger medlemslandene å utvikle sin individuelle og kollektive evne og kapasitet til å motstå et væpnet angrep.

Mood tror at USAs tidligere president Donald Trumps Nato-utspill kan ha påvirket Støres beslutning om å fremskynde planene for 2-prosentmålet.

Det tror også tidligere forsvarssjef og sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Sverre Diesen.

– Det er ikke usannsynlig, for å si det sånn, sier den pensjonerte generalen.

Powered by Labrador CMS