Nyheter:

KONTROLLSAK: Vi kan ikke ha en regjering som undergraver helsemyndighetenes anbefalinger selv, samtidig som de ber oss andre om å følge dem, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Rødt krever kontrollsak av militærøvelse i Nord-Norge

Opposisjonen krever svar på hvorfor det tok så lang tid før øvelsen Joint Viking ble avlyst.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortinget må åpne kontrollsak av regjeringens håndtering av den militære vinterøvelsen i Nord-Norge, mener Rødt. SV og Ap vil også ha svar. Etter at øvelsen ble avlyst, har det kommet fram at både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet advarte mot å gjennomføre den, samt at lokale helsemyndigheter ikke var involvert i planleggingen.

– Dette er så alvorlig at vi krever at det blir åpnet kontrollsak i Stortinget. Vi kan ikke ha en regjering som undergraver helsemyndighetenes anbefalinger selv, samtidig som de ber oss andre om å følge dem, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NRK.

Les også: Vinterøvelsen ble avlyst. Det hindrer ikke utenlandske soldater i å drive vintertrening

3.000 utenlandske og 7.000 norske soldater skulle delta i øvelsen for å trene i arktiske omgivelser.

Les også: Arbeidstaker­organisasjoner: Bruken av Forsvaret under portforbud kan skade folks tillit til Forsvaret

SV ber først og fremst forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) om å redegjøre for Stortinget om saken, men kan også være åpne for at det blir behandling i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Arbeiderpartiet ønsker også svar fra Bakke-Jensen på hvorfor han ikke la mer vekt på helsemyndighetenes faglige anbefalinger.

Powered by Labrador CMS