Nyheter

2010: Jens Stoltenberg som passasjer i et F-16 jagerfly. Snart tar han over Norges Bank.
2010: Jens Stoltenberg som passasjer i et F-16 jagerfly. Snart tar han over Norges Bank.

Natosjefen blir sentralbanksjef

Fredag ble det bekreftet at Natos generalsekretær Jens Stoltenberg (62) er den nye sjefen i Norges Bank.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den formelle utnevnelsen ble gjort i statsråd fredag. Stoltenberg tiltrer trolig i stillingen 1. desember og er utnevnt for en periode på seks år.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Natos generalsekretær har som kjent vært både statsminister og partileder i Arbeiderpartiet.

Stoltenberg var én av to reelle kandidater til stillingen som ny sentralbanksjef. Han konkurrerte mot visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Les også: – Vi ber Russland nok en gang om å deeskalere situasjonen, sier generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg.

Hva gjør en sentralbanksjef?

  • En sentralbanksjef leder bankens hovedstyre og er daglig leder av sentralbankvirksomheten. I tillegg leder han eller hun komiteen for pengepolitikk og finansiell stabilitet.
  • Formelt sett har sentralbanksjefen også det daglige ansvaret for bankens forvaltning av oljefondet, men hovedstyret har valgt å legge denne oppgaven til oljefondssjefen.
  • Jens Stoltenberg overtar etter Øystein Olsen. Han tiltrådte som sentralbanksjef 1. januar 2011 og varslet i august 2021 at han ville fratre sin stilling i februar 2022.

Kilde: NTB.

Omdiskutert

Stoltenbergs kandidatur har vært omdiskutert på grunn av de tette båndene han har til Arbeiderpartiet og til statsminister Jonas Gahr Støre, som har erklært seg inhabil i saken.

Debatten blåste opp igjen da det på nyåret ble kjent at stillingen som sentralbanksjef ble nevnt under to middager med oljefondssjef Nicolai Tangen og «landsmodersønn» Knut Brundtland, der Støre deltok i én og Stoltenberg i den andre.

Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet har imidlertid slått fast at Stoltenberg ikke er inhabil til stillingen som sentralbanksjef.

I sin vurdering skriver lovavdelingen blant annet at det er vanskelig å se at Stoltenberg i rollen som sentralbanksjef «vil behandle slike saker som vil kunne gi statsminister Støre personlige fordeler, selv om det ikke helt kan utelukkes».

Les også: – Vi må være sikre på at vi har utstyr og materiell vi trenger, sier Stoltenberg.

FrP vil granske ansettelsen

Et flertall av partiene på Stortinget har likevel uttalt seg kritisk om en eventuell ansettelse av Stoltenberg. Fremskrittspartiet vil ta initiativ til å granske prosessen som førte til ansettelsen av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef.

– Frp er kritisk til ansettelsen av tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Det er ingen tvil om at han er kvalifisert, men de tette bindingene til statsministeren, partiet og regjeringen for øvrig gjør at det kan stilles spørsmål ved ansettelsen, sier partileder Sylvi Listhaug.

Partikollega Carl I. Hagen vil ta prosessen som førte til ansettelsen av Stoltenberg opp i kontrollkomiteen på Stortinget.

– Stortinget må få svar på om regjeringen har lagt positiv vekt på hans partipolitiske karriere som finansminister, næringsminister og statsminister eller om det ikke er tillagt vekt, sier Hagen.

Utnevnelsen av Stoltenberg kommer til å følges opp med grundige og gjennomtenkte spørsmål, supplerer Peter Frølich, som leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Ikke fordi vi legger til grunn at det har skjedd noe feil, men fordi det er viktig å kontrollere dette, særlig når utnevnelsen er så omdiskutert.

– Ikke et enmannsshow

Høyres Tina Bru gratulerer Stoltenberg, som ifølge henne utvilsomt er kvalifisert til jobben. Høyre tar valget til etterretning, sier hun.

– Jeg vil gratulere Jens Stoltenberg med jobben som ny sjef i Norges Bank. Det er ingen tvil om at han er kvalifisert for stillingen med sin lange og brede erfaring fra krevende lederjobber i Norge og internasjonalt. Det er regjeringens privilegium å utnevne sentralbanksjef, og Høyre tar valget til etterretning, sier Bru i en pressemelding.

Også NHO gratulerer.

– Stoltenberg er meget godt egnet for jobben. Han har ledererfaring fra skiftende tider. Han har ledet gjennomføring av store, krevende reformer. Han har god økonomisk forståelse. Og han er en svært god kommunikator, sier NHOs sjeføkonom Øysten Dørum.

– Han mangler både teoretisk og praktisk erfaring fra Norges Banks ansvarsområder. Men der vil Ida Wolden Baches erfaring og kompetanse utfylle hans på svært god måte. Vi vil få en svært sterk sentralbankledelse, mener han.

Dørum presiserer at sentralbanken ikke er «et enmannsshow».

– Stoltenberg får over 900 kollegaer. Renten settes av en komité, etter faglig begrunnede råd fra embetsverket. Forvaltningen utøves innen strenge rammer, trukket opp av regjering og storting. Personen på toppen er viktig, men selvfølgelig ikke alt, sier han.

Powered by Labrador CMS