Nyheter

SAMME SOM NORGE: Javelin panservernmissil i norsk bruk, under en demonstrasjon på Setermoen.

Nå kan Kosovo kjøpe Javelin

USA har sagt ja til at Kosovo kan kjøpe Javelin panservenmissiler til en verdi av 75 millioner dollar. 

Publisert

Kosovo har bedt om å få kjøpe blant annet 246 Javelin-missiler. Nå har USA godkjent forespørselen, skriver Defense News. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kjøpet vil gjøre Kosovo til det tredje landet i regionen som har Javelin-missiler i sitt arsenal. Også Albania har tidligere kjøpt missilene, og i desember godkjente USA at Romania kunne kjøpe 263 missiler til en verdi av 80 millioner kroner. 

Javelin er et bærbart panserbekjempelsessystem, som kan brukes mot moderne stridsvogner og andre pansrede mål på inntil 2500 meters avstand. I Norge brukes Javelin av 2. bataljon, Panserbataljonen og Telemark bataljon i Hæren. 

Når missilet er avfyrt, flyr det på egen hånd mot målet som skytteren har låst missilet på. Etter at missilet har forlatt røret, kan skytteren trekke seg tilbake. Dette kalles «fire and forget».

Kosovos ønske om å kjøpe missiler blir ikke sett blidt på av Serbia. Ifølge ABC News har den serbiske presidenten Aleksandar Vučić uttrykt «dyp skuffelse» som følge av Kosovos forespørsel om å kjøpe Javelin-missiler. 

Forholdet mellom de to landene er fortsatt konfliktfylt. Kosovo erklærte seg selv som en selvstendig stat i 2008, men uavhengigheten er omstridt. 

Halvparten av FNs medlemsland, inkludert Norge, anerkjenner Kosovo som selvstendig stat. Serbia hevder på sin side at Kosovo fortsatt inngår i landets territorium. 

Powered by Labrador CMS