Nyheter

SPIONSATELLITT: Oppskytningen av det som trolig er Malliyong-1, Nord-Koreas første militære spionsatellitt, 21. november 2023. Bildet er ikke verifisert av uavhengige kilder.

Japan varsler nordkoreansk satellittoppskytning 

I følge den japanske kystvakten er det varslet at Nord-Korea planlegger å skyte opp sin andre militære spionsatelitt innen 3. juni.

Publisert Sist oppdatert

Japansk kystvakt opplyser at den er varslet av Nord-Korea om oppskytningen. Det er Japans kystvakt som koordinerer og distribuerer maritim sikkerhetsinformasjon øst i Asia.

Varselet gjelder farvannet mellom Koreahalvøya og Kina, til øst for den filippinske øya Luzon fra mandag til og med midnatt 3. juni.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sannsynligvis er det snakk om Nord-Koreas forsøk på å skyte opp sin andre militære spionsatellitt. Fredag opplyste det sørkoreanske forsvaret at de så tegn på det som ble antatt å være forberedelser oppskytningen fra et anlegg i Tongchangri, nordvest i landet.

Den første militære satellitten til denne bruken ble skutt opp i november i fjor. Nord-Koreas leder Kim Jong-un varselt rundt årsskiftet at landet skal skyte opp ytterligere tre spionsatellitter i løpet av 2024.

Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol tok opp meldingen i sin åpningstale på et toppmøtet mellom Sør-Korea, Kina og Japan mandag.

– Enhver bruk av ballistisk raketteknologi vil være i direkte i strid med resolusjonene i FNs sikkerhetsråd og global fred og stabilitet, sier han.

Via diplomatiske kanaler i Kina har Japan krevd stans i oppskytningen, opplyser Yoshimasa Hayash, talsperson for den japanske regjeringen.

Powered by Labrador CMS