Nyheter

PROTEST: Testen skjedde som protest på Sør-Korea, USA, og Japans felles militærøvelse som var denne uken. Et amerikansk atomdrevet hangarskip var med på øvelsen. Bilde viser Kim Jong-Un som holder en tale rett før nyttår.

Påstår å ha testet undervanns-atomvåpen

Nord-Korea har testet et undervanns-atomvåpen, ifølge landets statlige nyhetsbyrå KCNA.

Publisert

Testen skjedde som protest på Sør-Korea, USA og Japans felles militærøvelse denne uka, der et amerikansk, atomdrevet hangarskip deltok, melder KCNA.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Øvelsene er en alvorlig trussel mot Nord-Korea, som derfor «gjennomførte en viktig test av sitt undervanns-atomvåpensystem «Haeil-5-23», som er under utvikling», siteres landets forsvarsdepartement på av KCNA. Testen fant angivelig sted i Japanhavet.

Tidlig i fjor hevdet nordkoreanerne å ha gjennomført flere tester av det de kalte en undervanns-atomangrepsdrone, en annen versjon av Haeil, som betyr «tsunami» på koreansk. Videre het det at den kunne utløse en «radioaktiv tsunami».

Analytikere har sådd tvil rundt om nordkoreanerne faktisk har et slikt våpen. Nordkoreanerne har ikke oppgitt noen dato for den angivelige testen.

Øvelsene Sør-Korea, USA og Japan gjennomførte denne uka, var som svar på Nord-Korea oppskyting av en hypersonisk rakett i helga, ifølge de tre landene. I tillegg til det amerikanske hangarskipet USS Carl Vinson, sendte de tre landene ni krigsskip.

Det allerede spente forholdet mellom de to koreanske nabolandene har blitt ytterligere forverret de siste månedene. Begge parter har skrotet avtaler om nedtrapping, styrker grensesikkerheten og gjennomført øvelser ved grensa.

Powered by Labrador CMS