Nyheter

BRANN: En israelsk brannmann forsøker å slukke brannene etter palestinere sendte brannballonger mot grensa mellom Israel og Gaza.

Israelske luftangrep mot Gaza etter angrep med brannballonger

Israel har rettet nye luftangrep mot Gaza, etter at det ble sendt brannballonger fra palestinsk side. Angrepene er de første på en knapp måned.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Angrepene fant sted tidlig onsdag lokal tid, etter at militante på palestinsk side sendte brannballonger inn i Sør-Israel, opplyser sikkerhetskilder og vitner til nyhetsbyrået AFP.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Lokale brannmannskaper sier at brannballongene førte til rundt 20 branner.

Ballongene ble sendt mens mer enn tusen jødiske høyrenasjonalister marsjerte gjennom den okkuperte gamlebyen i Jerusalem.

Marsjen er fra deltakernes ståsted en feiring av at Israel tok kontroll over Øst-Jerusalem i 1967. Palestinere opplever marsjen som en provokasjon. Under marsjen var det flere titalls unge som sang «død over arabere» og «må landsbyen din brenne».

Les også: Trener krigskirurgi på levende griser

Både USA og FN ba om at partene behersket seg før marsjen, som Naftali Bennetts nye regjering godkjente. Situasjonen var spent, og det ble sendt ut et stort israelsk politioppbud, som blokkerte veier, kastet sjokkgranater og skjøt med gummikuler mot palestinere som forsøkte å blokkere ruten.

Medisinsk personell sier at 33 palestinere ble skadd. Ifølge politiet ble to betjenter skadd og 17 mennesker pågrepet.

«Forberedt på alle scenarioer»

De israelske angrepene rammet minst ett område øst for Khan Younes, sør på Gazastripen, der det bor rundt 2 millioner mennesker, får AFP opplyst.

Det israelske forsvaret IDF sier de har rammet «militæranlegg tilhørende terrororganisasjonen Hamas», og legger til at «fasiliteter og møtesteder for terrorister» i Khan Younes var målet.

Talsmann Avichay Adraee bekrefter på Twitter at det israelske forsvaret har gjennomført angrep, og skriver videre at IDF er forberedt på «alle scenarioer, inkludert nye kamper i møte med fortsettelsen av terrorhandlinger som springer ut fra Gaza».

Ny regjering

Luftangrepene og brannballongene er den første store oppblussingen av konflikten siden en våpenhvile 21. mai gjorde slutt på elleve dager med kamper der 260 palestinere og 13 israelere ble drept.

Les også: FLO-sjef takkes etter ti år

Det er også de første angrepene siden en ny koalisjonsregjering søndag vippet statsminister Benjamin Netanyahu fra makten etter tolv år. Bennett er selv jødisk nasjonalist, men Netanyahus allierte kaller ham en forræder for å samarbeide med arabere og venstresiden.

Yair Lapid, arkitekten bak den nye storkoalisjonen, tvitrer at han mener marsjen må tillates, men at det er «ufattelig» at noen kan holde et israelsk flagg og samtidig rope «død over arabere».

Mansour Abbas, som leder det israelsk-arabiske partiet Raam, kaller marsjen en «provokasjon», og sier den burde vært avlyst.

Powered by Labrador CMS