Nyheter

DREPT: Den palestinske mannen som søndag begynte å skyte rundt seg i Øst-Jerusalem, ble selv drept av politiet. Her bæres liket hans vekk.
DREPT: Den palestinske mannen som søndag begynte å skyte rundt seg i Øst-Jerusalem, ble selv drept av politiet. Her bæres liket hans vekk.

Palestiner skjøt rundt seg i Jerusalem: Drepte én israeler

Den palestinske mannen var kledd som en ultraortodoks jøde. Ytterligere tre personer ble skadd i skytingen søndag. Angrepsmannen ble drept av politiet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gamlebyen i Øst-Jerusalem ble kort tid etter sperret av, og vaktholdet ble trappet opp, skrev den israelske avisen Haaretz søndag formiddag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Israels statsminister Naftali Bennett vil innføre strengere sikkerhetstiltak, og han ber folk være mer årvåkne for trusselen om ytterligere angrep.

I alt fire personer ble skutt, hvorav to politibetjenter. Eliyahu Kay, som innvandret til Israel fra Sør-Afrika, døde. Han var i midten av 20-årene og jobbet som guide ved Vestmuren, også kalt Klagemuren.

Hamas, som styrer den palestinske Gazastripen, hyller angrepet som «en heltemodig operasjon» og skriver i en uttalelse at det fortsatt er legitimt å drive motstandskamp med alle midler «inntil den sionistiske okkupasjonsmakten er drevet ut fra alle våre hellige steder og alle våre områder».

Israels sikkerhetsminister Omer Barlev omtaler gjerningsmannen som medlem av Hamas. Gjerningsmannen var bosatt i Øst-Jerusalem og var ifølge politiet bevæpnet med en lettere maskinpistol.

USA «fordømmer sterkt Hamas' terrorangrep i Jerusalem», tvitrer talsperson Ned Price i det amerikanske utenriksdepartementet.

To angrep på kort tid

Skytingen skjedde i nærheten av Vestmuren, ved inngangen til gamlebyen i Øst-Jerusalem søndag formiddag. Like ved Vestmuren ligger al-Aqsa-moskeen og Klippedomen på høyden Haram al-Sharif, også kjent som Tempelhøyden.

Det har lenge vært en svært spent situasjon i området, blant annet som følge av strid om adgangen til helligdommer som muslimer og jøder regner som svært viktige i sin religion.

TENTE LYS: Israelsk ungdom tente lys i form av Davidsstjernen på stedet der søndagens angrep fant sted.
TENTE LYS: Israelsk ungdom tente lys i form av Davidsstjernen på stedet der søndagens angrep fant sted.

Utkastelse av palestinere fra boliger der de har bodd i flere tiår, har også ført til stor frustrasjon i den palestinske befolkningen.

Skytingen søndag er det andre angrepet i Jerusalems historiske gamleby på kort tid. Onsdag ble en palestinsk 16-åring skutt og drept etter å ha knivstukket to israelske politibetjenter. Begge ble innlagt på sykehus.

Ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad

Øst-Jerusalem, Vestbredden og Gazastripen ble okkupert av Israel i 1967. Øst-Jerusalem ble senere annektert av Israel, men de aller fleste land anerkjenner ikke annekteringen.

Befolkningen i Øst-Jerusalem er hovedsakelig palestinsk, og palestinerne ønsker området som sin hovedstad i en palestinsk stat bestående av Vestbredden og Gazastripen.

Palestinere har stått bak flere titall angrep mot sivile israelere og sikkerhetsstyrker de siste årene. Noen ganger blir det brukt kniv, andre ganger skytevåpen, og noen ganger er personer, blant dem israelske sikkerhetsstyrker, blitt kjørt ned av biler.

Powered by Labrador CMS