Nyheter

EKSPLOSIVER: Beboere observerer blod på stedet der en selvmordsbomber detonerte eksplosiver i et travelt veikryss, i Beni, Kongo mandag 28. juni 2021. Eksplosjonen skjedde samme dag som en annen eksplosjon rystet en katolsk kirke, sa myndighetene, og mens ingen av bombene drepte noen sivile. Regjeringen stengte store samlingslokaler i to dager og begrenset offentlige møter som en forholdsregel mot ytterligere eksplosjoner.

Selvmordsbomber rammet julefeiring i Kongo – flere drept

En selvmordsbomber har drept minst seks mennesker, blant dem to barn, i et angrep mot en restaurant øst i Kongo der folk var samlet for å feire jul.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 30 mennesker feiret jul i restauranten og baren In Box da bomben gikk av i byen Beni, opplyser to øyevitner. Kort tid etter at bomben gikk av, hørtes lyden av kraftige skudd, og panikkslagne mennesker flyktet fra bysentrum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Bilder fra stedet i viser flere livløse mennesker blant restene av grønne plaststoler utenfor restauranten.

Byens ordfører sier at minst to av ofrene er barn.

– Etterforskningen pågår for å finne gjerningspersonene bak dette terrorangrepet, sier ordfører Narcisse Muteba Kashela, som også er oberst i byen der ytterliggående islamister er aktive.

IS-tilknytning

Obersten opplyser at 13 overlevende er brakt til sykehus. En talsperson for guvernøren i Nord-Kivu sier at sikkerhetsvakter hindret selvmordsbomberen i å gå inn i den folksomme baren. Dermed gikk bomben av utenfor.

I en uttalelse fra de militære styresmaktene i provinsen blir skylden for angrepet lagt på ADF-militsen. Det er erklært unntakstilstand i Øst-Kongo og innbyggerne der blitt bedt om å holde seg hjemme for sin egen sikkerhet.

Byen Beni har lenge vært gjenstand for angrep fra opprørere fra ADF. ADF har opprinnelse i Uganda, men etablerte seg i Kongo i 1995 og har fått skylden for drap på tusenvis av sivile i landet.

Men ytterliggående islamister med bånd til IS tok i sommer på seg ansvaret for to angrep i Beni. Det har ført til økt frykt for at religiøs ekstremisme får fotfeste her.

En unntakstilstand har rådet i både Ituri og naboprovinsen Nord-Kivu siden mai, noe som innebærer at militæret i praksis har tatt over styringen. Så langt har det imidlertid ikke hindret angrepene fra militsen.

Kirkeangrep

Eksplosjonene i Beni i juni markerte den første kjente selvmordsbomben øst i Kongo. Først sprengte en ugandisk mann seg utenfor en bar. Ingen andre ble såret, men IS' sentralafrikanske fløy sa at angrepet var rettet mot kristne. Den andre eksplosjonen samme dag fant sted inne i ei katolsk kirke, og to kvinner ble såret.

IS har fremstilt ADF som sin regionale fløy, og USA plasserte i vår militsen på sin liste over terrorgrupper med tilknytning til IS.

ADF anklages også for å stå bak flere bombeangrep i Uganda i høst. I november iverksatte Kongo og Uganda en felles operasjon mot militsen.

Powered by Labrador CMS