Meninger

IS-brudene er ansvarlige for overgrep

Vi straffeforfulgte dem som sluttet seg til frivillig tjeneste hos tyskerne under 2. verdenskrig. Det bør vi også gjøre med IS-bruder, skriver Mahmoud Farahmand.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her

Unnskyld er ikke et magisk ord. Det er i alle fall det man forteller barn for å få dem til å forstå at handlinger får konsekvenser. Det er nettopp dette jeg tenker på når det nå til stadighet snakkes og skrives om IS-brudene, jenter som selv sier at de valgte å reise til den Islamske stat for å oppleve det perfekte muslimske liv.

Innlegget til Mahmoud Farahmand er en redigert utgave av «Frivillige valg bør få konsekvenser» som sto på trykk i Nettavisen.

De som tror at IS er i ferd med å forsvinne må tro om igjen. 

En bekjent valgte å bruke følgende sammenligning fra 2. verdenskrig: «Disse kvinne var ikke elskerinner for en tilfeldig SS-offiser, men de meldte seg frivillig til tjeneste ved Auschwitz».

Mahmoud Farahmand (Foto: privat). 


Tortur og drap

La oss snakke litt om denne såkalte perfekte verden og disse kvinnenes bidrag til perfeksjonen. Den islamske stat, som noen nå påstår er i ferd med å miste fotfestet, er noe av det aller verste verden har sett i moderne tid. I sin brutalitet kan de kun sidestilles med Hitler og Stalins overgrep. 

Mennesker ble brent levende foran tilskuere, kvinner og barn ble solgt som sexslaver, minoriteter ble kastet fra hustak og andre fikk en mildere død ved å bli skutt. Dette er altså perfeksjon, ifølge tilhengere av den Islamske stat.

Fikk du forresten med deg at faren til Aisha Shezadi ber om hjelp fra norske myndigheter for å bringe datteren til Norge? Hun sluttet seg til terroristorganisasjonen IS i 2014.

Og Mads Harlem i Røde Kors mener Norge må gjøre mer for å få de som har sluttet seg til IS hjem.  

Hver gang man tror at historiene ikke kan bli mer grusomme klarer de tilreisende «IS-heltene og heltinnene» å overgå seg selv. En tysk IS-brud, som omtales ved navnet «Jennifer W», er tiltalt for å ha latt en femåring tørste ihjel i sommervarmen i den moderne verdens svar på perfeksjon. Du skal være en helt spesiell type forskrudd for å gjøre noe slikt. 

Men hun hadde frekkhetens nådegave til å søke om nye identitetspapirer for å reise hjem tilbake til mindre perfekte Tyskland. Det var jo tross alt ikke så koselig lenger i IS-land, jegeren hadde blitt bytte og man må jo finne på noe annet å gjøre.

Bruker barna

Det som til stadighet ser ut til å være et tilbakevendende tema med disse IS-heltinnene er deres fullstendige mangel på empati, og deres selvsentrerte og egoistiske oppførsel. Mange av dem klarer ikke engang å beklage sine handlinger. Dessverre ser det ut til at flere er villig til å kaste barna sine foran seg for å komme tilbake til de vestlige velferdsstatenes nokså komfortable hverdag.

I sin brutalitet kan de kun sidestilles med Hitler og Stalins overgrep.

Det er interessant å lese om disse kvinnenes forklaring om hvorfor de sluttet seg til djevelskapen. Noen ville bli lærere, andre vil hjelpe sultende og noen ville kun hjelpe sårede. Det spørsmålet jeg stiller meg er hvorvidt det er mulig å gjøre noen av disse tingene andre steder enn i islamistenes svar på paradis.

Ikke nedkjempet

Samtidig som enkelte gjennomfører «koseintervjuer» med disse kvinnene kommer det stadig nye opplysninger om hvordan IS-brudene aktivt har bidratt til å rekruttere nye IS-krigere fra vestlige land. Twitter ser ut til å ha vært et effektivt rekrutteringsverktøy. 

De som tror at IS er i ferd med å forsvinne må tro om igjen. IS er godt etablert både i Nigeria og ikke minst i Sørøst-Asia, og måten vi velger å håndtere disse IS-brudene og deres forkastelige handlinger vil bli lagt merke til av andre som vurderer å slutte seg til stater som setter umenneskelighet i system.

Mistet statsborgerskap

Flere land har vurdert å frata disse kvinnene deres statsborgerskap, eller nekte dem innreise. Andre vurderer lange fengselsstraffer, i enkelte tilfeller vurderer land å deportere dem som har meldt seg til tjeneste i IS. 

Vi straffeforfulgte dem som sluttet seg til frivillig tjeneste hos tyskerne under 2. verdenskrig. Jeg skulle gjerne ha sett at vi også kunne vurdere dem som sluttet seg til IS på samme måte. For det var ingen som tvang dem, hverken internett, samfunnet eller religiøse ledere. Det var frivillig, og frivillige valg burde få konsekvenser.

Powered by Labrador CMS