Nyheter:

Irans utenriksminister nektes visum i USA

USA nekter å utstede visum til Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif, som dermed ikke får delta på møtet i FNs sikkerhetsråd torsdag.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– De frykter at noen skal komme til USA og avsløre realitetene, sier Zarif, som på Twitter anklager USA for «total mangel på respekt for FN-charteret». 

Amerikansk UD har ikke kommentert beslutningen om å av avslå den iranske utenriksministerens visumsøknad, men anonyme tjenestemenn bekrefter overfor flere medier at Zarif er uønsket i USA. 

Ifølge Foreign Policy varslet Washington mandag FNs generalsekretær António Guterres om at de ikke ville gi Zarif visum. 

Skal gi adgang til FN

FN og FNs sikkerhetsråd har sitt hovedsete i New York, og ifølge en avtale fra 1947 har USA generell plikt til å gi utenlandske ledere og diplomater adgang til FN-bygningen.

Washington fastholder imidlertid at de har rett til å nekte visum av hensyn «sikkerhet, terrorisme og utenrikspolitiske årsaker». 

Senest i september var Zarif i USA; der han deltok under FNs hovedforsamling. 

Anklager om statsterrorisme

FNs talsmann Stephane Dujarric ønsket tirsdag ikke å kommentere USAs beslutning.

Zarif ønsket å orientere Sikkerhetsrådet om USAs attentat på den iranske generalen Qasem Soleimani, Irans syn på dette og hvilke følger det kan få, skriver Foreign Policy. 

Irans FN-ambassadør Majid Takht Ravanchi har omtalt attentatet som «et åpenlyst eksempel på statsterrorisme» og «et klart brudd på folkeretten».

Powered by Labrador CMS