Nyheter

SKUTT NED: Flight PS752 ble for to år siden skutt ned av to iranske missiler og 176 mennesker mistet livet. Bildet viser vrakrester utenfor Teheran i januar 2020.
SKUTT NED: Flight PS752 ble for to år siden skutt ned av to iranske missiler og 176 mennesker mistet livet. Bildet viser vrakrester utenfor Teheran i januar 2020.

To år siden flight PS752 ble skutt ned av Iran

Nå er landet dømt til å betale 750 millioner kroner i erstatning til de etterlatte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidlig på morgningen 8. januar 2020 ble Ukraine International Airlines' rute PS752 skutt ned av to overflate-til-luft-missiler. Missilene ble avfyrt av det iranske militæret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nedskytingen skjedde kort etter avgang fra Teheran og alle de 176 personene om bord mistet livet. Blant dem var 85 canadiere.

Tre dager etter nedskytingen innrømmet iranske myndigheter at det hadde skjedd en menneskelig feil. I en rapport som iranske myndigheter offentliggjorde i fjor, gikk det fram at spenningsnivået mellom Iran og USA var skyhøyt da flyet ble skutt ned og det iranske luftforsvaret var i full beredskap.

Rapporten frikjente landets Revolusjonsgarde for skyld knyttet til nedskytingen.

Les også: Raidene som skapte Kompani Linge

750 millioner kroner i erstatning

En canadisk domstol har dømt Iran til å betale 750 millioner kroner til de etterlatte etter seks mennesker som døde da flyet de satt i, ble skutt ned.

I fjor slo canadisk rettsvesen fast at nedskytingen var en terrorhandling. Dette åpnet for at pårørende etter de som døde, kunne kreve erstatning.

Mandag avgjorde dommen Edward Belobaba at familiene til seks av de drepte tilkjennes en erstatning på til sammen 107 millioner canadiske dollar, snaut 750 millioner kroner. Det opprinnelige kravet fra saksøkerne var 1,5 milliarder canadiske dollar.

I et tidligere tilbud fra den iranske staten var de etterlatte blitt tilbudt 150.000 amerikanske dollar, om lag 1,3 millioner kroner, for hver person som ble drept i angrepet.

Hvordan erstatningen skal bli avkrevd Iran, var mandag uklart. I dommen viser Belobaba til saksøkernes argument om at iranskeide eiendeler og investeringer er tilgjengelige både i Canada, og over hele verden.

Vil holde Iran ansvarlig

Den canadiske regjeringen skriver følgende om ulykken på sine nettsider:

«Canada fortsetter å samarbeide med internasjonale partnere for å holde Iran ansvarlig for sine brudd på folkeretten, og krever at de gir en fullstendig, gjennomsiktig og troverdig forklaring på nedskytningen. En internasjonal koordinerings- og responsgruppe for å støtte familier til ofre for PS752 ble dannet av Afghanistan, Canada, Sverige, Ukraina og Storbritannia for å koordinere juridisk innsats for å søke ansvarlighet og erstatning fra Iran, slik at familier og kjære kan få svar og rettferdighet de fortjener.»

Les også: Huitfeldt om norsk bistand til Ukraina: – Ikke vært aktuelt

Powered by Labrador CMS