Nyheter

FREGATT: Den iranske fregatten Sahand seiler gjennom Den engelske kanal for å delta i en flåteparade i Sankt Petersburg 25. juli.

Iranske marinefartøy seiler gjennom Den engelske kanal

En iransk fregatt og en ombygget oljetanker seiler langs sørkysten av England. Skipene skal trolig delta i en russisk flåteparade i Sankt Petersburg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De to fartøyene forlot Iran i april og seilte for første gang ut i Atlanterhavet. Det ble spekulert i om skipene skulle levere våpen og olje til Venezuela, eller muligens til Syria, som har vært en viktig alliert av det iranske regimet.

Nå har skipene satt kursen gjennom den engelske kanal, ifølge nettstedet The Drive.

Det er snakk om fregatten Sahand og den ombygde oljetankeren Makran. Sistnevnte har blitt utstyrt med et helikopterdekk og kan brukes som en flytende base og plattform for operasjoner med helikopter og droner.

TIDLIGERE OLJETANKER: Den ombygde oljetankeren Makran og en iransk fregatt seiler gjennom Den engelske kanal.

Den noe uvanlige ruten gjennom Den engelske kanal kan skyldes at skipene skal delta i en flåteparade i Sankt Petersburg. I følge det iranske nyhetsbyrået Tasnim News Agency kommer sjefen for den iranske marinen, Hossein Khanzadi, sannsynligvis også til å delta.

Den russiske marinen markerer «Marinens dag» i slutten av juli hvert år. I fjor deltok 46 krigsskip og ubåter, fly, helikoptre og over 4000 soldater fra marinen.

Russiske ubåter i dansk farvann

Tidligere denne måneden passerte flere russiske marinefartøyer gjennom dansk farvann. Fartøyene seilte gjennom Storebælt, som er sundet mellom Sjælland og Fyn i Danmark.

Alle fartøyene var på vei til Sankt Petersburg, hvor de skal delta i «Flåtens dag», opplyste det danske forsvaret på sine nettsider.

Les mer: Russiske atomubåter seiler gjennom dansk farvann

Det var snakk om den russiske ubåten «Knyas Vladimir» som er 170 meter lang og kan utrustes med 16 Bulava-missiler som bærer atom-stridshoder. Tidligere passerte også den russiske destroyeren «Admiral Kulakov», samt «Orel», som er en ubåt av Oscar II-klassen.

– Det er i ferd med å bli en fast tradisjon at russiske marinebåter og ubåter seiler gjennom dansk farvann for å nå marineparaden i slutten av juli. Og så lenge de overholder reglene i havrettskonvensjonen, har de rett til å seile gjennom danske farvann, sier sjefen for Sjøforsvarets nasjonale maritime operasjonssenter, Per Ring Henriksen.

Økt samarbeid mellom Iran og Russland

De iranske skipene vil sannsynligvis fortsette til Sankt Petersburg innerst i Østersjøen. Besøket kan være et tegn på tettere samarbeid mellom de to Moskva og Teheran.

Iranske og russiske marinestyrker har tidligere trent sammen i Det kaspiske hav, samt at det har vært rapporter om at Iran har tilbudt Russland å benytte flåtebaser i den persiske gulf, skriver The Drive.

Les også: Forsvaret invitert til russisk militærparade

Sankt Petersburg: Et russisk fartøy deltar i paraden i 2019.
Powered by Labrador CMS