Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Koalisjonen i Irak gjør kontinuerlige vurderinger av trusselbildet, men det er for tidlig å si om angrepet i Arbil vil få konsekvenser for beredskapsnivået, sier Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til Forsvarets forum.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
– Enn så lenge har det ikke ført til endringer. Først må det avdekkes hva som var årsaken og motivasjonen bak angrepet, sier han.
Den drepte, som skal ha vært en utenlandsk ansatt, og de sårede, var tilknyttet den USA-ledede koalisjonen mot IS, opplyser koalisjonens talsmann Wayne Marotto.
Norge deltar i koalisjonen, men avsluttet sitt oppdrag i Arbil i 2017. Det er ingen norske soldater i området hvor hendelsen fant sted.
I dag er det Hæren som er i Irak. Det norske bidraget er ein del av den internasjonale koalisjonen Operation Inherent Resolve. Det norske styrkebidraget fra Hæren fungerer som rådgivere for irakiske sikkerhetsstyrker i Bagdad. Les mer om rådgivningsbidraget her.
I tillegg stiller Hæren med en vakt- og sikringsstyrke i Anbar-provinsen ved i den amerikanske leieren i Al Assad. Det siste halve året har Telemark bataljon sørget for sikring av leiren, men 2. bataljon tok nylig over.
Moen sier til Forsvarets forum at de norske styrkene i Irak forholder seg til vurderingene til den internasjonale koalisjonen.
Fordømmer angrepet
– Slike avskyelige, hensynsløse angrep utgjør en alvorlig trussel mot stabilitet, skriver FNs Irak-utsending Jeanine Hennis-Plasschaert på Twitter
Hun ber om beherskelse og om samarbeid mellom Bagdad og Arbil om en etterforskning.
USAs utenriksminister Antony Blinken sverger at de som står bak angrepet, skal holdes ansvarlig.
– Vi er opprørt over dagens angrep, sier Blinken i en uttalelse.
Videre heter det at han har kontaktet Kurdistans leder Massoud Barzani for å diskutere hendelsen og lovet at USA støtter «alle forsøk på å etterforske og holde ansvarlig dem som står bak».
Farlig eskalering
Også Iraks president Barham Saleh fordømmer angrepet og beskriver det i en uttalelse som en «farlig eskalering».
Ifølge kurdiske myndigheter ble det skutt en rekke raketter mot mål i nærheten av flyplassen i Arbil, og minst én av dem traff en militærleir som huser internasjonale koalisjonsstyrker.
To raketter traff også et boligområde nær flyplassen, men det er ikke meldt om drepte der.
Ifølge overvåkingsgruppa Site har en lite kjent sjiamuslimsk militsgruppe tatt på seg ansvaret for angrepet. Gruppa hevder at den avfyrte 24 raketter og at angrep mot «den amerikanske okkupasjonen» vil fortsette.