Nyheter:

VISER SEG FREM: Hæren har lagt ut dette bildet fra Irak på Facebook med teksten «De norske sanitetssoldatene vaksinerte 160».

Norge venter med vaksinen som ble gitt til norske soldater i Irak

Janssen-vaksinen er godkjent i EU, men vil fortsatt ikke bli tatt i bruk i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Johnson & Johnson opplyser at de starter opp igjen utrullingen av sin Janssen-vaksine i Europa. Men i Norge er vaksinen fortsatt på midlertidig pause.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette er samme vaksine som de rundt 30 norske soldater ved Ain al-Assad-basen i Irak fikk av amerikanerne før påske.

Seks tilfeller av en spesiell type blodpropp er oppdaget blant de nesten syv millioner amerikanerne som har blitt Norge venter med vaksinen som ble gitt til norske soldater i Irak med Johnson & Johnson-vaksinen. Ifølge Forsvarets operative hovedkvarter har ingen av nordmennene som ble vaksinert i Irak fått noen komplikasjoner.

Les også: Nytt oppdrag for Norge i Irak

Etter at EUs legemiddelbyrå EMA tirsdag ba om at risikoen for bivirkninger med blodpropp og lavt antall blodplater skulle føres opp i pakningsvedlegget, gjenopptas utrullingen, opplyser selskapet.

Produsenten skriver at den vil oppdatere pakningsvedlegget slik EMA ber om.

EMA konkluderte med at vaksinens nytteverdi er større enn risikoen for sjeldne bivirkninger.

Ikke tatt i bruk i Norge

Vaksinen er ikke tatt i bruk i Norge ennå, selv om vi har fått doser, og nå vil få flere. Det er besluttet en midlertidig pause i bruken av både den og AstraZeneca-vaksinen, som bygger på samme teknologi.

AstraZeneca-vaksinen er satt på pause fram til et ekspertutvalg har konkludert om AstraZeneca-vaksinen, som bygger på samme teknologi. Folkehelseinstituttet har allerede rådet regjeringen til å stanse bruken av den.

Utvalget leverer sin rapport 10. mai, og trolig kommer også Janssen-vaksinens framtid i Norge til å bli avgjort da.

NTB har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet og FHI med spørsmål om utrullingen av Janssen-vaksinen og om det vil være aktuelt å ta den i bruk før i mai, uten å få svar på det.

Satt på pause

Etter at produsenten selv satte utrullingen til Europa på pause, ble også bruken av den midlertidig stanset i Norge, allerede før vi hadde tatt den i bruk.

Vaksinen er en vektorvaksine, og bivirkningene ses i sammenheng med de bivirkningene norske forskere har påvist hos AstraZeneca-vaksinen.

Les også: Norge har fått 800 vaksiner

Selv om det er flere likheter mellom de to vaksinene som er satt på pause, er det også forskjeller. Janssen-vaksinen bruker et menneskelig adenovirus, mens AstraZeneca bruker et adenovirus fra sjimpanser.

I tillegg er det forskjeller i pigg-proteinene med korona-arvestoff de to vaksinene bruker, opplyste EMA tirsdag.

Powered by Labrador CMS