I fjor:

Koronakrisen: – Minimumsmarkering 8. mai

Koronakrisen legger en demper på markeringen av Frigjørings- og veterandagen 8. mai. – Det blir en minimumsmarkering, sier sjef for Forsvarets fellestjenester Arne Opperud.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi forholder til det som til enhver tid er de gjeldende føringene fra helsemyndighetene. Saluttene går som vanlig og det vil bli kransenedleggelse ved Nasjonalmonumentet. Vi ønsker likevel ikke at folk møter opp på Akershus festning, sier brigader Opperud.

Han forteller at Frigjørings- og veterandagen 8. mai får et langt mindre omfang enn det som var planen.

Grunnen er den pågående korona-pandemien som har lagt sterke begrensninger på blant annet offisielle markeringer og folkeansamlinger.

IKKE FLERE ENN FEM

Helsedirektoratet fraråder ansamlinger av flere enn fem, og oppfordrer til at det skal være minst to meters avstand mellom folk.

På bakgrunn av virusepidemien som gir økt smittefare har Forsvarsdepartementet, som står som arrangør 8. mai, besluttet å begrense markeringen kraftig.

Fikk du med deg 8. mai-markeringen i fjor? Forsvarets forum fikk bilder fra hele landet.

«Forsvarsdepartementet (FD) har, som et tiltak for å redusere smitte av Koronaviruset, besluttet å endre omfang og innhold i årets markeringer av Frigjøringsdagen og Nasjonal Veterandag den 8 mai. Regjeringen vil ikke være representert ved regionale og lokale markeringer», heter det i et skriv fra Forsvarets fellestjenester.

Opperud forteller at Forsvaret likevel jobber for at 8. mai skal bli en verdig markering og gi anerkjennelse til veteraner.

– Vi samler våre ressurser for å formidle dagen på digitale flater. Det skal bli en verdig markering – selv om den blir en minimumsmarkering, sier Opperud.

VIL FORSTÅ BESLUTNINGEN

– Jeg er sikker på at veteraner har forståelse for det sett i lys av den situasjonen vi står i nå. Veteraner har erfaring fra krisehåndtering og har allerede bistått under utbruddet av korona.

Fikk du med deg at veteraner bisto helsevesenet i Bergen? Les saken her.

Det sier sjef for Forsvarets veterantjeneste, Finn Kristian Hannestad, til Forsvarets forum. Generalmajoren forteller at mange av planene som lå til grunn, som veterantjenesten skulle bistå i å arrangere, utgår. Det handler blant annet om aktiviteter knyttet opp mot veteranorganisasjonene og avvikling av medaljeseremonier.

– Det må også være opp til hver enkelt kommune og ordfører hva slags markering de skal holde 8. mai under den rådende situasjonen, sier Hannestad.

Han holder likevel muligheten åpen for at markeringen kan få et større omfang hvis situasjonen skulle endre seg til det bedre fram mot 8. mai.

Visste du at vi sender ut nyhetsbrev hver morgen med de viktigste forsvarsnyhetene fra foregående døgn? Meld deg på her.

Powered by Labrador CMS