Nyheter

OMKAMP: Partileder i Rødt Bjørnar Moxnes vil ha omkamp om Sjøheimevernet.

Rødt vil gjenopprette Sjøheimevernet

Rødt vil foreslå at Sjøheimevernet gjenopprettes når statsbudsjettet for 2023 skal behandles.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nedleggelsen av Sjøheimevernet i 2017 var svært omstridt både politisk og blant folk i Forsvaret. Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet sikret flertall for beslutningen da langtidsplanen for Forsvaret ble behandlet dette året. Senterpartiet var sterkt imot og kalte nedleggelsen «forkastelig».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Rødt mente også at beslutningen var helt feil, og nå vil partiet ha omkamp. Partileder Bjørnar Moxnes har nylig besøkt flere av landets største forsvarsbaser, og han sitter igjen med et klart inntrykk av at folk i Forsvaret ønsker å få Sjøheimevernet tilbake, skriver Dagsavisen.

– Norges langstrakte kyst ligger nærmest åpen. Det er et stort behov for flere ører og øyne langs hele kysten, og mannskap til å sikre viktige objekter som gassanlegg. Hvis vi reetablerer Sjøheimevernet, får vi inn tusenvis av folk med lokalkunnskap om kysten – en helt uvurderlig ressurs for forsvaret av landet, sier Moxnes.

Han mener «sabotasjen utenfor Bornholm» i Østersjøen viser at det er på høy tid å revurdere vedtaket.

– Den norske olje- og gassinfrastrukturen regnes nå som et av de største sabotasjemålene i verden. Tidligere hadde vi en moderne, kostnadseffektiv mobiliseringsstyrke som trygget kysten vår. For 80 millioner i året kunne man mobilisere 130 fartøy og 2000 soldater, i tillegg til 63 kystmeldeposter, fire dykkertropper, fire bordingstropper og 34 visitasjonsteam, sier Rødt-lederen.

Les også: Foreslår at HV-personell kan oppbevare våpen og ammunisjon hjemme

Powered by Labrador CMS