Nyheter

NY KLAGEORDNING: Vernepliktige og annet militært personell kan nå klage til Sivilombudet om de mener de har vært utsatt for urett fra Forsvaret.

Sivilombudet overtar klagesaker fra Forsvaret

Vernepliktige og annet militært personell kan nå klage til Sivilombudet hvis de mener seg utsatt for urett fra Forsvaret.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 1. oktober 2021 er det Sivilombudet som overtar ansvaret for å behandle klager mot Forsvaret fra personer som har tjenesteplikt i Forsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette gjelder blant annet vernepliktige og annet militært personell. De kan nå klage til Sivilombudet om de mener de har vært utsatt for urett fra Forsvaret. Det kan for eksempel være hvis den tjenestepliktige mener at et vedtak eller en avgjørelse er feil, eller saken har blitt behandlet på en uriktig eller uforsvarlig måte.

– De nye saksområdene vil bli behandlet med samme juridiske kvalitet og på samme måte som andre klager vi mottar, lover sivilombud Hanne Harlem.

Årsaken til overtagelsen er den nye sivilombudsloven, gjeldene fra 1. juli og ny lov for Ombudsnemda for Forsvaret, gjeldene fra 1. okotober.

Ombudsmann for Forsvaret Roald Linaker mener endringen vil styrke rettssikkerheten til de ansatte.

– Vi er veldig fornøyd med dette. Det kan oppfattes at vi er fratatt noe, men dette sikrer rettssikkerheten til personellet i Forsvaret. Når alle ankemuligheter har vært utprøvd kan klagesaker fort bli et juridisk spørsmål, og da har Sivilombudet et langt større «apparat» enn det vi har, sier Linaker til Forsvarets forum.

Han framholder at Stortingets ombudsnemd for Forsvaret, som det nå blir hetende, fortsatt vil like tilgjengelig for enhver henvendelse om Forsvaret som tidligere.

Powered by Labrador CMS