Nyheter:

Øker med 67 årsverk

Tre underskrifter var det som skulle til for at 131 luftving i Sørreisa økte staben med 67 årsverk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om det var en regntung tirsdag ved Luftforsvarets stasjon på Gumpen i Sørreisa, la det ingen demper på de fremmøtte.

– Dette er en gledens dag, sa både generalmajor Tonje Skinnarland, sjef for Luftforsvaret og oberst Stig Jonny Haugen, sjef for 131 luftving.

– Det er litt vemodig, men også en god og riktig beslutning, sa generalmajor Inge Kampenes, sjef for Cyberforsvaret.

OPPSTILLING: Sensorskvadronen er kommet tilbake til Luftforsvaret. Det ble markert med en seremoni ved 131 luftving Sørreisa tirsdag. Foto: Jonny Karlsen


Naturlig. 
Bakgrunnen er at etter 16 år i ulike organisasjoner, sist i Cyberforsvaret, har sensorskvadronen kommet tilbake til Luftforsvaret. Det ble markert med en seremoni ved 131 luftving Sørreisa tirsdag 21. august.

Dermed er 67 årsverk overført fra Cyberforsvaret til Luftforsvaret. I praksis betyr dette at alle IKT-teknikere ved stasjonen i Sørreisa, samt teknikere ved alle radarhoder, fra Vardø i nord til Skykula ved Egersund i sør, nå tilhører Luftforsvaret og er underlagt sjef 131 luftving.

– Dette er et resultat av at vi er eneste stasjon med døgnkontinuerlig kontroll og varsling, etter at Mågerø ble lagt ned. Med ett slikt senter er det naturlig at sensorskvadronen kommer tilbake til Luftforsvaret. Det er ingen dramatikk i dette, og folk flest vil ikke merke noe spesielt. Men for oss er det viktig fordi vi er avhengig av hverandre, og det har føltes litt merkelig med forskjellige kommandolinjer, sier oberst Stig Jonny Haugen, sjef for 131 luftving.

Det er ingen dramatikk i dette, og folk flest vil ikke merke noe spesielt. Men for oss er det viktig
NY SKVADRON: Generalmajor Tonje Skinnarland, sjef for Luftforsvaret (t.h.) og oberst Stig Jonny Haugen, sjef for 131 luftving er tilført sensorskvadronen. Foto: Jonny Karlsen


Riktig og viktig. 
Også sjefen for Luftforsvaret er naturlignok fornøyd med beslutningen.

– Dette er en stor dag. Det har vært en glede å ønske personellet i sensorskvadronen tilbake til Luftforsvaret. De er en helt avgjørende del for å produsere og levere et gjenkjent luftbilde og holde kontroll i lufta slik at vi har oversikt og kan forsvare landet. Det har vært en lang prosess, men jeg er veldig glad for at vi i dag kan markere at vi er i mål. Endelig er de kommet hjem igjen, sier Skinnarland.

– Med dette forenkler og tydeliggjør vi kommandolinjene. Det er både viktig og riktig, sier hun.

Med dette forenkler og tydeliggjør vi kommandolinjene. Det er både viktig og riktig

For generalmajor Inge Kampenes, sjef for Cyberforsvaret, var dagen preget av blandete følelser.

– Ingen sjefer i Forsvaret liker å gi fra seg en operativ avdeling, noe sensorskvadronen i høyeste grad er. Men samtidig mener jeg dette er en rett beslutning. Det gir mening, sier Kampenes.

Samtidig innrømmer han at det har vært et sårt tema.

– Det har vært en reise med en del følelser. Men det har vært et ønske, også fra de ansatte, at dette skulle skje.

Det har vært et ønske, også fra de ansatte, at dette skulle skje

Satser videre. Rundt 2012 var stasjonen i Sørreisa truet av nedleggelse. Samtlige tre sjefer understreker at dette ikke er et tema lenger. Tvert imot, nå er det større aktivitet enn noensinne.

– Vi har hatt flere milepæler her fra 2015 til i dag og har hatt en reell økning i oppgaver og personell på stasjonen. Nå er 131 luftving spredt på 13 ulike lokasjoner rundt om i landet, sier Haugen, som 1. august også overtok ansvaret for programmeringssenteret i Luftforsvaret. 

– Dette er 16 stillinger som var på Mågerø. Disse skal flyttes til Rygge og blir underlagt 131 luftving. 

Powered by Labrador CMS