Nyheter

BOMBEFLY: Et russisk Tupolev TU-160 supersonisk bombefly fotografert fra et norsk F-16.

Norske F-16 rykket ut 34 ganger for å identifisere ukjente fly i 2021

58 russiske fly ble identifisert av Forsvaret utenfor norsk luftrom i løpet av fjoråret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske F-16 jagerfly identifiserte 58 russiske fly i nærheten av norsk luftrom. De norske F-16-flyene tok av fra Bodø etter QRA fra Nato.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette er «innenfor normalen» sett i lys av de siste årene. Alle identifiseringene foregikk i internasjonalt luftrom, sskriver talsperson Ivar Moen ved Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH) i en e-post til Forsvarets forum.

Les også: Angrepet med granater under evakueringen fra Kabul

I 2020 rykket norske kampfly ut ganger for å identifisere ukjente luftfartøy i nærheten av norsk luftrom, ifølge Forsvarets nettsider.

QRA står for Quick Reaction Alert, og er Natos prosedyre for å møte trusler i Alliansens luftrom. Norge har til enhver tid to F-16 stående i Bodø som en del av QRA.

De norske F-16-pilotene identifiserer ikke alltid alle fly som observeres under et QRA-oppdrag. Hvis det er snakk om åtte russiske fly, kan de norske pilotene velge å følge for eksempel to av dem for identifisering.

OVERVÅKING: Et russisk Beriev A-50 overvåkingsfly identifisert utenfor norsk luftrom.
KAMPFLY: Et MiG-31 jagerfly sammen med et TU-160 bombefly.

Ifølge Nato ble Nato-fly sendt på vingene for å avskjære russiske fly 290 ganger i løpet av 2021. FOH opplyser at Norge ikke har avskåret noen russiske fly i moderne tid.

Les også: Flybasen på Evenes er klar for QRA-oppdrag

Snart blir det slutt på at Luftforsvarets fly scrambles fra Bodø. Torsdag 6. januar flyttes QRA-beredskapen til Evenes. Da vil også kampflyet F-35 ta over for F-16.

Powered by Labrador CMS