Nyheter

UNDERBEMANNET: For få ansatte på Ørland fører til at Luftforsvaret ikke er i stand til å operere som forventet.

Forsvarsministeren: – Fortsatt noe lavere tilgjengelighet på F-35 enn forutsatt

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram ser alvorlig på at Luftforsvaret ikke har like god tilgjengelighet på kampfly som forutsatt.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

«F-35 fungerer ikke som tenkt fordi vi er for få ansatte som holder våpensystemet F-35 i gang. Det fører til at Forsvaret mangler reaksjonsevne, overlevelsesevne og operativ evne», skrev kampflypilot Morten Hanche i en kronikk i Midtnorsk debatt i oktober.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han får støtte av sjefen for Luftforsvaret Rolf Folland, som sier til adresseavisen at Luftforsvaret «mangler 131 årsverk på Ørland for å kunne for å være i stand til å operere slik vi burde».

Intervjuet fikk stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) til å stille forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) spørsmålet «Hva er statsrådens vurdering av bemanningssituasjonen for drift av F-35?».

Les også: Grensjefene om forhøyet beredskap: Et slags mentalt skifte

«Jeg er kjent med situasjonen og ser alvorlig på at Luftforsvaret fortsatt har noe lavere tilgjengelighet på F-35 kampfly enn forutsatt», skriver Gram i sitt svar til Elvenes.

Gram skriver videre at den reelle styrkeproduksjonen av operativ evne gjør at det nå vurderes «det nå om den nasjonale logistikkorganisasjonen er optimalt dimensjonert, eller om den norske driftsmodellen krever høyere bemanning enn opprinnelig planlagt».

Powered by Labrador CMS