Kurs for Finnmark

Forsvaret ruller nordover til øvelse i Finnmark.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over syv år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka er store deler av Forsvaret på vei til Vest-Finnmark og årets største øvelse – Joint Viking. Mye materiell skipes nordover, noe ruller på vei, og en del personell skal sendes med buss. Fra Rena og Værnes brukes også jernbane og fly.

Leirene i indre Troms har brigadesoldatene klargjort utstyret de siste dagene, lastet opp og kjørt kolonner til Nato-kaia i Sørreisa. Men mange hjulkjøretøyer skal følge E6 nordover. Forflytninga til og fra øvingsområdet er en øvelse i seg selv, og har fått navnet Tyfon.

​​

Rød og blå.
 I Halkkavarre vil det smelle heftig på mandag under skarpskytinga, og det markerer også at vinterøvelsen er i gang. En blå hovedstyrke vil kjempe mot en rød markørstyrke mellom Lakselv og Alta, og i havet vil store deler av Sjøforsvaret være til stede, mens Luftforsvaret stiller med F-16 og helikoptre.

Drøyt 8000 mann deltar på Joint Viking, og så mange har ikke deltatt på en militær øvelse i Finnmark siden slutten av 60-tallet. Også for to år siden gikk vinterøvelsen i Finnmark.

Ved veikrysset på Skaidi vil den lokale øvingsledelsen befinne seg. Værvarselet ser vinterlig og fint ut, men det er en kjent sak at selv så seint på vinteren kan fjellovergangene bli stengt. Det er relativt mye snø i øvingsområdet, og dårlig is på mange vann.

Joint Viking avholdes 6.-15. mars.

Powered by Labrador CMS