Nyheter:

Ingen bistandsanmodning til Forsvaret om smittevernutstyr

Forsvarets operative hovedkvarter opplyser at de foreløpig ikke har fått noen bistandsanmodninger om smittevernutstyr.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har frykten for manglende smittevernutstyr skapt uro i helsevesenet både i Norge og internasjonalt. Slik situasjonen er nå, må det rasjoneres mellom landets helseforetak, skriver VG. 

– Vi har heldigvis fått tak i noe utstyr som går inn til sentrale lagre og som fordeles ut til kommuner etter det behovet som er meldt inn. Men vi har behov for mer, og dette er en kritisk faktor ikke bare i Norge, men også internasjonalt, sa helseminister Bent Høie (H) til avisen tirsdag kveld. 

Har du tips eller innspill i denne saken? Ta kontakt på tips@fofo.no eller kryptert på appen Signal på +4745204315.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) har per i dag (onsdag) ikke fått noen bistandsanmodninger om smittevernutstyr, opplyser pressetalsperson Elisabeth Eikeland til Forsvarets forum. Det er FOH som koordinerer bistand fra Forsvaret til det sivile samfunnet. 

prioriterer de med størst behov

Forsvarets forum har spurt Helse- og omsorgsdepartementet om de har bedt Forsvaret om å bistå med smittevernutstyr. På grunn av stor pågang, har departementet foreløpig ikke svart på henvendelsen. 

Sjef for Forsvarets sanitet (FSAN) fortalte i et intervju med Forsvarets forum at det jobbes intenst med denne typen materiell i disse dager. 

– Vi har et nært samarbeid med det sivile på all logistikk, og vi bruker de samme kanalene for medikamenter og forbruksutstyr. De som har størst behov for det, vil bli prioritert. Vi blir ikke sittende på svære lagre hvis de sivile blir tomme. 

Les hele intervjuet med sjefen for Forsvarets sanitet: – Forbruksmateriell og personell vil bli viktig i denne krisen.

Vil ikke gå ut med informasjon om lagerbeholdning

Det er Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) som forsyner Forsvaret - inkludert FSAN med - med materiell. Reichelt viser til FLO for svar på hvor mye utstyr som er tilgjengelig. Forsvarets forum har derfor spurt FLO om lagerkapasiteten på smittevernutstyr. Kommunikasjonssjef Hans Meisingset skriver følgende på en epost: 

– FLO har kontroll på lagerbeholdning, men kan ikke gi ut informasjon om lagerbeholdninger generelt. 

Han forklarer at Forsvaret i hovedsak har to forsyningskilder: Den ene er rammeavtaleleverandør Medic, den andre er leveranser gjennom NSPA (NATO Support and Procurement Agency).

– I forbindelse med situasjonen som samfunnet nå står oppe i, er det Sykehusinnkjøp som prioriterer fordeling av smittevernutstyr. Dette inkluderer materiell som i en normalsituasjon ville vært levert direkte fra Medic til Forsvaret, skriver han.

Visste du at Forsvarets forum sender ut brif med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS