Nyheter

ROYAL GURKHA RIFLES: Nepalesiske soldater på skyteøvelse ved Mount Bundey i Australia i mai 2023. En gurkhabataljon stasjonert i Brunei var deployert på en felles øvelse med US Marines og det australske forsvaret.
ROYAL GURKHA RIFLES: Nepalesiske soldater på skyteøvelse ved Mount Bundey i Australia i mai 2023. En gurkhabataljon stasjonert i Brunei var deployert på en felles øvelse med US Marines og det australske forsvaret.

Usikker fremtid for Gurkha-soldater

En ny ansettelsesplan fra den indiske regjeringen har skapt misnøye og usikkerhet blant tusenvis av unge nepalesere som drømmer om en soldatkarriere i utlandet.

Publisert Sist oppdatert

India har tidligere rekruttert omlag 1400 nepalesere til sine regimenter hvert år. Men ifjor gikk den indiske regjeringen ut med en ny ansettelsesplan for soldater, ifølge BBC.

I den nye planen kalt Agnipath («Ildstien») blir soldater ansatt på fireårskontrakt.

Men etter at de fire årene er fullført får bare 25 prosent en ny kontrakt i India. De øvrige soldatene kan dra hjem med et engangsbeløp på nesten 15.000 dollar, uten pensjon eller andre karrieremessige goder, skriver BBC.

Politikere i Nepal har protestert kraftig mot den nye avtalen, og hevder blant annet at de ikke har blitt konsultert i saken, skrev avisen Nepali Times i august i år:

Som følge av den nye ansettelsesplanen har Nepals regjering inntil videre stanset rekruttering av nepalesere til den indiske hæren, ifølge Nepali Times.

Avisen skriver videre at en del nepalesere prøver nå i stedet å komme seg inn i den britiske hæren: Det skal for tiden være 4100 gurkhaer i den britiske hæren, og i år har bare 205 av søkere 25.000 passert nåløyet.

Royal Gurkha Rifles (RGR) har «rykte på seg for å være blant de beste og mest fryktede soldatene i verden», står det på nettsidene til den britiske hæren.

RGR-soldatene blir rekruttert i Nepal, mens offiserene er fra både Nepal og Storbritannia.

Når de gjelder nepalesere som har tjenestegjort den britiske hæren, så har gurkha-veteraner i en årrekke protestert mot forskjellsbehandling.

Medlemmer av Gurkha pensjonsplanen før 1997 får en lavere pensjon enn deres britisk-fødte kolleger, og krever en rettferdig ordning, skrev Forces i juni i år.

AFGHANISTAN: I november 2008 var disse gurkhaene deployert i Afghanistan.
AFGHANISTAN: I november 2008 var disse gurkhaene deployert i Afghanistan.

Gurkha

  • Gurkha er et distrikt og en by omtrent 100 kilometer vest for Kathmandu, Nepal.
  • Herfra kom Gurkha-dynastiet, som i 1768 erobret Kathmandu og etter hvert hele landet.
  • Gurkha kom derfor ofte til å bety nepaleser. Slik ble ordet brukt av britene, som på 1800-tallet opprettet egne gurkharegimenter i hæren i India.
  • Ved Indias uavhengighet fra Storbritannia i 1947 ble seks regimenter innlemmet i den indiske hær, mens fire fortsatte i den britiske.
  • Disse soldatene fra Nepal har tilhørt forskjellige etniske grupper.
  • Mange har med britisk pensjon vendt tilbake til Nepal, hvor de siden ofte har virket som lærere og ledere i lokalsamfunnet. Kilde: Store norske leksikon.
Powered by Labrador CMS