Nyheter:

Tidligere i år oppløste forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer en avdeling innen de tyske spesialstyrkene etter at det ble kjent at flere av medlemmer hadde høyreekstreme sympatier.
Tidligere i år oppløste forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer en avdeling innen de tyske spesialstyrkene etter at det ble kjent at flere av medlemmer hadde høyreekstreme sympatier.

Tyskland etterforsker militære høyreekstremister

Det tyske forsvaret etterforsker tilfeller av høyreekstremisme i egne rekker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tysklands militære etterretningstjeneste (MAD) bekrefter at det er innledet etterforskning mot «flere mistenkte» i en enhet i Ulm.

De mistenkte skal ha hatt tilknytning til den såkalte Reichsbürger-bevegelsen som ikke aksepterer den tyske føderasjonen, og som ofte formidler høyreekstreme og antisemittiske holdninger.

Ifølge tyske medier tok en av de hovedmistenkte i Ulm sitt eget liv onsdag, men det tyske forsvaret har ikke villet bekrefte dette.

I søkelyset

MAD opplyste tidligere i år at rundt 600 tyske soldater var i søkelyset, mistenkt for høyreekstremisme.

I juni oppløste forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer en avdeling innen de tyske spesialstyrkene etter at det ble kjent at flere av medlemmer hadde høyreekstreme sympatier.

Les også: Fant våpen og eksplosiver hjemme hos tysk elitesoldat

Politifolk suspendert

Tysk politi er også rystet av flere avsløringer i år, og senest i forrige måned ble ti politifolk i Nordrhein-Westfalen suspendert, anklaget for å ha høyreekstreme holdninger.

I september ble 30 tyske politifolk suspendert, anklaget for å ha spredt høyreekstrem propaganda i chattegrupper på internett.

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer slo noen uker senere fast at høyreekstremister utgjør den største politiske sikkerhetstrusselen Tyskland.

Tysk politi har tidligere beslaglagt våpen og eksplosiver funnet i hjemmet til en soldat tilhørende den tyske spesialstyrken Kommando Spezialkräfte (KSK), ifølge blant andre BBC. Det skal være snakk om en 45 år gammel sersjantmajor, bosatt i Nordsachsen.

La ned en avdeling i den tyske elitestyrken

Ifølge den tyske kringkasteren Deutsche Welle ble avdelingen i KSK lagt ned på grunn av anklager om høyreekstremisme i egne rekker. Nedleggelsen er en del av et bredere forsøk på å bekjempe ekstremisme i det tyske forsvaret.

Elitestyrken har vært i hardt vær de siste årene etter en rekke skandaløse hendelser. For eksempel refererer Deutsche Welle til en fest i 2017, der soldater skal ha lekt med grisehoder mens de hørte på nynazistisk rock og viste nazihilsen.

Les saken her: Har offisielt lagt ned en avdeling i den tyske elitestyrken

Powered by Labrador CMS